En av punken och post-punkens ikoner gästar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hon uppträdde med sitt band Ludus iförd en köttklänning redan 1982 – alltså 28 år innan Lady Gagas berömda köttkupp på den amerikanska Grammy-galan. Brittiska konstnären Linder Sterling har stått på barrikaderna i mer än fyra decennier – som musiker och performanceartist. Nu visas hennes bilder på Galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm.

Linder Sterling leker med bilder från porrtidningar, modetidningar och inredningsmagasin. Hon demonterar och rekonstruerar för att problematisera kring exploateringen och kommersialiseringen av kvinnokroppen.

– Det började med att jag försökte förstå hur jag som ung kvinna passar in i världen och ville titta på hur den kvinnliga kroppen avbildades i olika tidningar, säger Linder Sterling

Och det har kanske inte förändrats så mycket. I alla fall inte hemma i Storbritannien

– I Storbritannien har vissa tidningskiosker fortfarande den uppdelningen. Tidningar för män -bilar, pornografi, musik, datorer. Och för kvinnor: bakverk, mode, barn.

Började foga ihop tidningsurklipp

Linder Sterling föddes 1954 i Liverpool, slog igenom som konstnär i mitten av 70-talet och blev världsberömd med punkbandet ”Buzzcocks” ikoniska skivomslag till singeln ”Orgasim Addict” från 1977.

Fotomontage var ett experiment hon kom på av en slump. Hon hade, liksom många av hennes jämngamla tröttnat på proggmusiken som hon tyckte hade blivit bombastisk och förutsägbar och var trött på alla oändliga gitarriff. Hon hade helt enkelt tråkigt i flickrummet och började då foga ihop bilder klippta ur olika tidningar.

Men det var Sex Pistols konsert hemma i Manchester, ett år tidigare som förändrade hennes liv.

– Den markören har varit användbar i mitt liv under andra perioder med nya fenomen. Det är rent fysiskt, en inre rysning när man vet att konsten, musiken, filmen eller litteraturen man upplever är nåt nytt. Det är sällsynt, säger Linder Sterling.

Två år efter den magiska konserten startade hon ett eget punkband – Ludus.

”Vidgat mitt undersökningsfält”

Linder Sterling har det senaste årtiondet främst tittat på bilder av män och den sexualiserade bilder av män.

– För vi ser inte så många starkt sexualiserade bilder av män, berättar hon. Så jag har vidgat mitt undersökningsfält på sätt och vis.

”Jag hade tur”

Många Linder Sterlings fotomontage är minimalistiska och sparsmakade och hon menar att alla verk på utställningen kan sparas tillbaka till de arbeten hon gjorde 1976.

– Jag hade tur som kunde göra avtryck redan som relativt ung. Tar jag en bild från en tidning eller bok brukar jag bara lägga till en eller tv komponenter.

Utställningen på Galleri Andréhn-Schiptjenko öppnar den 9 mars i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.