Det har redan börjat blåsa kring Amanda Lind, Sveriges nya kulturminister, och det trots att hon inte har suttit länge på posten. Från branschorganisationerna som företräder Sveriges kulturarbetare hoppas man att det är tid för en annan typ av vind, nämligen förändringens.
– Kulturen har fått ytterligare medel under förra mandatperioden och det var verkligen på tiden, men det var ju väldigt mycket tillfälliga medel. Jag hoppas att den här regeringen verkligen säkerställer en långsiktig och stabil finansiering av kulturen. Som dessutom behöver öka ännu mer, säger Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, till Kulturnyheterna.
Anna Serner tycker också att regeringen bör driva en stark kulturpolitik som svar på Sverigedemokraternas kulturpolitiska program.
– Den här regeringen har bildats som en motpol till de nationalkonservativa drag som vi sett från den yttersta högern. Sverigedemokraterna har ju i sin tur ett väldigt starkt kulturpolitiskt program och jag tycker att regeringen måste svara med en egen stark satsning på kulturen. Men då ska den verkligen ges utrymme, den ska vara fri, säger Anna Serner.
Svårt att försörja sig som konstnär
För Marika Lagercrantz, ordförande för Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd (Klys), är en av de viktigaste frågorna kulturarbetares möjlighet att försörja sig.
– Många av oss som är verksamma inom bildkonsten, den fria scenkonsten och journalistiken lever under svåra ekonomiska villkor, säger Marika Lagercrantz och fortsätter:
– Jag hoppas att Amanda Lind kommer att lyssna på och försvara oss kulturskapare, och framför allt följa de rekommendationer som presenterades i den konstnärspolitiska utredningen som lades fram förra året.
Långsiktig finansiering behövs
Under måndagen publicerade Sveriges Museer ett flertal uppmaningar till den nytillträdda kulturministern på sin hemsida. Bland annat handlar det om att genom forskning och kompetensutveckling bidra till att museerna ska kunna komplettera sina samlingar, långsiktig finansiering och ett förändrat synsätt på museernas roll.
– Vi hoppas att Amanda Lind ser museerna som den unika plats för samtidsfrågor som de är, en plats för att kunna möta historiska perspektiv. Vi tror att behovet av starka kunskapsinstitutioner är viktigare än någonsin, men det kräver en långsiktighet i de beslut som fattas och resurser för att klara de utmaningar, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges museum och fortsätter:
– Vi vill markera och lyfta det som är viktigt för svenska museer över tid. Vi har fått ett ramverk, inte minst museilagen, som har varit jätteviktig för Sveriges museer. Nu gäller det att ta vid. Det handlar om att främja kulturens oberoende.