Matthew Perry

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Martin Estrada om åtalet i klippet. Foto: Willy Sanjuan/Invision/AP, File/TT

Fem åtalade efter Matthew Perrys död

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer, varav två läkare, åtalas för inblandning i skådespelaren Matthew Perrys död i fjol.

Matthew Perry, främst känd från komediserien ”Vänner”, hittades död i sitt hem i Los Angeles i oktober 2023.

Rättsläkare slog fast att dödsorsaken var en överdos av ketamin, ett läkemedel som används för bland annat bedövning.

Fem personer åtalas nu för inblandning i hans död. Det är Matthew Perrys assistent, två läkare, en vän och en langare. Två av dem har häktats.

Samarbetat med langare

Enligt åklagare Martin Estrada har de samarbetat för att förse Perry med stora mängder droger och i meddelanden via en krypterad chatt spekulerat i hur mycket stjärnan ”skulle vara villig att betala”.

En av läkarna ska ha gett Matthew Perry sprutor i Perrys hem och förfalskat dokument om en pågående behandling för depression.

Skådespelarens assistent ska enligt New York times ha hjälpt till med injektioner.

”Utnyttjade hans missbruk”

De misstänkta ska ha diskuterat Perrys död i nära anslutning till det inträffade och tillsammans försökt förstöra bevis och dölja sin inblandning i händelserna.

– De misstänkta utnyttjade Matthew Perrys missbruksproblem för att tjäna pengar. De visste att de gjorde fel, säger Estrada under en presskonferens.

Perry, som blev 54 år gammal, var under sin karriär öppen med sitt missbruk och startade under sin karriär projekt för att hjälpa andra i samma situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.