-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Sinding-Larsen berätta om sitt möte med Oasis. Foto: EPA/Fear PR

”En rockhistorisk fredspipa som inger framtidstro”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Oasis återförening är dramaturgisk perfektion – 30 år efter debuten och 15 år efter bråket sluter bröderna Gallagher fred. Men frågan är om miljarderna som väntar efter de kommande spelningarna räcker för att hålla sams.

Per Sinding-Larsen

Musikkritiker

Oasis återförening är på alla sätt perfekt ur en dramaturgisk synpunkt – bröderna sluter fred, 30 år efter det historiska debutalbumet, 15 år efter det det dramatiska slutet.

I en värld av segslitna och svårlösta krig och konflikter inger denna rockhistoriska fredspipa hopp och framtidstro – inte minst för de medelålders medieredaktörer som äntligen kan återuppleva Cool Britania och indietalet – den sista popkulturella storhetstid England hade innan de somnade in i Brexit.

Hur många minns en dag som denna att Oasis storhetstid enbart består av deras två första album – för vem spelar de fem andra? Hur många kommer ihåg kritiken över hur bedrövligt tråkiga de var att se på scen? Vem hade velat betala dyrt (för dyrt kommer det att bli, de har lärt sig av Taylor Swift) för återföreningskonserterna om de fortsatt leverera mediokra fullängdare och konserter fram till idag?

Nej, vad hade återkomsten betytt om de inte splittrats, om Liam och Noel inte hållit namnet levande genom fortsatta krig i social media eller om bröderna inte haft en samling klassiker i katalogen? Frågan är om de miljardbelopp som väntas räcker för att hålla sams. Vi får väl se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.