DIY – Do it yourself – är ett subkulturellt uttryck som härstammar från punken. Det bygger på att göra saker på sitt eget sätt och på att ta avstånd från etablissemanget. Nu kommer boken och tidsdokumentet ”DIY” som bjuder på möten med 100 svenska kulturutövare.
– Vi använder begreppet i den här boken väldigt mycket som en uppmaning till människor att faktiskt göra saker själva. Det handlar om människor som går egna vägar. De formulerar sin egen politik, sin egen musik, sin egen litteratur, säger författaren Kristofer Andersson.
Förenas i motståndet
”DIY” är en kavalkad av samtida kulturskapare. Artister, poeter, fotografer och konstnärer, välkända som okända, som förenas i motståndet. Ett motstånd som kan se ut på väldigt många olika sätt.
En av dem som intervjuas i boken är artisten Ann-Sofie Lundin.
– Jag vill bli älskad. Jag vill att folk ska gilla mig. Jag vill att folk ska älska mina spelningar, och våga påstå det. Det är ett motstånd mot att vara någon som lever i skam, vilket jag har känt från dag ett sedan jag föddes, säger hon.
En annan bild av Sverige
Författaren Kristofer Andersson säger att boken kan tolkas som en annan bild av Sverige:
– Vi pratar väldigt gärna om Sverige som ett apolitiserat, halvt rasistiskt land, och att folk hellre fotar sina egna frukostar än att faktiskt göra någonting. Jag tycker inte att det är en sann beskrivning av verkligheten.
Reporter i inslaget: Isak Klasson
Foto: Anders Grudd.
Klippning: Andreas Idén