• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En vinnare korad: Mus-Olles museum i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

En vinnare är korad. I kulturnyheternas omröstning kring Sveriges knasigaste museum var det Mus-Olles museum i Ytterån, Jämtland, som knep första platsen.

På andra plats: Toalettstolarnas mecka på VVS-museet i Bromma. Och tredje: Tantmuseet i Hovra i Hälsingland.

Under veckan som gått har ni tittare varit välkomna att rösta på vilket museum som kan antas vara det knasigaste i landet – och vilket av dem ni helst skulle vilja besöka.

Och resultatet visar entydigt, med sina 25% av rösterna, att det var Mus-Olles museum i Ytterån som knep första platsen om att vara det knasigaste museet i Sverige.

LÄS MER: Kulturnyheterna listar Sveriges knasigaste museer

Storsamlare sedan barnsben

Mus-Olle var torparsonen född 1874 som inte ville ta över familjegården i jämtländska ytterå. Han såg sig själv som museiindentent och började sitt energiska samlande redan som 6-åring. Ett samlande han fortsatte med till sin död 1955.

– Vi får frågor nästan varje dag om vad olika saker är, och det finns ju saker som inte ens jag vet vad det är för något. Men rätt som det är kommer det en äldre människa och talar om vad det är för är. Så det är jätteroligt, säger Eva Toresson till SVT.

Enligt museet var det närheten till kurorten i Ytterån som spelade en stor roll i Mus-Olles samlande. För det var i och med den som det var möjligt för honom att samla föremål från både när och fjärran.

Vad är det knasigaste som du tycker finns här?

– Jag tycker själv att det är tårtan från spanien, som tyvärr idag inte finns kvar. Men vi har kvar kartongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.