Englund ger Pol Pot-pris till Gardell

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ledamot Peter Englund har reagerat på att Mattias Gardell valt att ta emot det nyinstiftade Lenin-priset. Englund bestämde sig då för att dela ut en egen utmärkelse: Pol Pot-priset.

Englund skriver på sin blogg: ”Juryn består av undertecknad samt mina två katter. Även Pol Pot-priset tilldelas Mattias Gardell!”

Och vad består då priset av? Jo, en miljard mark i 1923 års penningvärde samt Anne Applebaums bok ”Gulag – De sovjetiska lägrens historia”. Om boken skriver Englund att det är en skrift som Gardell ”garanterat inte har läst”.

Englund avslutar sitt blogginlägg:

”Även nästa år kommer Pol Pot-priset att tillfalla Mattias Gardell, förutsatt att det inte dyker upp någon akademiker som är än mer naiv och historielös, men det förefaller osannolikt.”

Gardell har tidigare, i tidningen Fokus, kommenterat sitt val att ta emot priset så här:

– Jag är frihetlig och misstänksam mot all form av auktoritär socialism. Men jag har tagit emot en medalj av kungen utan att vara rojalist, så då kan jag väl ta emot det här priset utan att vara leninist.

Lenin-priset instiftades förra sommaren i samband med Myrdals 81-årsdag och hans giftemål med Andrea Gaytán Vega. Bakom priset står Jan Myrdalsällskapet.

I den diskussion som följde på Englunds blogg skriver akademiledamoten:

”Gardell själv med sina åsikter skulle inte ha blivit särskilt långlivad under Lenin.

Frågan är: finns det något pris, döpt efter någon anti-demokratisk massmördare, som Gardell INTE skulle kunna tänka sig att ta emot?”

1 juni efterträder Peter Englund Horace Engdahl som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.