• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Trenden fortsätter: Svenskar läser allt färre böcker

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 ökade svenskarnas kulturvanor igen efter den kraftiga nedgången under pandemin, visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys. Läsningen fortsätter minska, medan andelen besök på museer, teatrar och biografer inte återhämtat sig efter pandemin.

Myndighetens rapport ”Kulturvanor 2022” visar att i princip samtliga kulturaktiviteter har ökat i förhållande till förgående år. Framförallt var besöksaktiviteter det som ökade under 2022.  

– Det är inte så förvånande, men det som är lite mer förvånande är att det gått så snabbt. Väldigt många av kulturaktiviteterna har nu nått upp till samma nivå som åren innan pandemin, säger myndighetschef Mats Granér. 

Färre läser böcker 

En fortsatt trend är att läsandet av böcker minskar medan lyssnande på böcker ökar. Trenden har hållit i sig över tid, framförallt bland barn och unga, vilket senast framgår i en rapport från Statens kulturråd om barn och ungas läsning i Sverige.   

Andelen som läst böcker 2022 minskade till 78 procent, medan andelen som lyssnat på böcker ökade till 43 procent. Mats Granér menar att de i princip tagit ut varandra.

– Rent kognitivt har det samma betydelse att läsa böcker som att lyssna på böcker, åtminstone när det gäller vuxna. Så det betyder inte så mycket i realiteten, det är bara två olika sätt att konsumera litteratur på.

Minskat antal besökare på teater och bio 

Alla kulturaktiviteter har heller inte återgått till hur det såg ut före pandemin. 

Andelen invånare som gick på teater under 2022 var 34 procent, vilket är något lägre än före pandemin då andelen var 38 procent.  

Även andelen biobesök har minskat, som under förra året var 55 procent av invånarna, att jämföra med 68 procent 2019. 

Mats Granér menar att det är svårt att säga om det är en trend som kommer fortsätta i framtiden för besöksaktiviteterna.  

– Den referensperiod som undersökningen omfattar, där ingår också perioder med restriktioner och rekommendationer till följd av pandemin. Så det är lite tidigt att säga om det är en långsiktig trend det handlar om.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.