Invandringskritiska homosexuella skildras i dokumentären ”SD-bögar”

Uppdaterad
Publicerad

De är gay, konservativa, invandringskritiska och ogillar Pride. I den nya dokumentärserien ”SD-bögar” porträtterar journalisten Erik Galli den homonationalistiska rörelsen inom Sverigedemokraterna och den amerikanska högern.

– De ser invandring som den viktigaste hbtq-frågan, säger Erik Galli.

I dokumentärserien ”SD-bögar” tecknas en omdebatterad beröringspunkt mellan två av Sveriges mest framgångsrika folkliga rörelser i modern tid: hbtq-rörelsens politiska kamp och Sverigedemokraternas nationalistiska projekt.

På varsitt håll har de förändrat svensk opinion runt sina hjärtefrågor. I en tredje, växande, rörelse möts de nu: Homonationalismen.

– Nationalistiska ideologier och deras företrädare har börjat börjar närma sig hbt-personer, och vice versa: Hbt-personer har börjat anamma nationalistiska ideologier, säger Erik Galli, som ligger bakom dokumentärserien.

”Visar på polariseringen i Sverige”

I serien möter Erik Galli, som tidigare arbetat med bland annat tv-serien ”Under kniven”, debattörer, politiker och företrädare för Sverigedemokraterna och den amerikanska ”Gays for Trump”-rörelsen för att prata om varför de ser invandring som en brännande hbtq-fråga, och om konflikterna med andra grupper inom hbtq-rörelsen som exempelvis drag queens.

– Jag tycker inte att det här är ett program som handlar om bögar, utan om Sverige. Om inte ens bögarna kan hålla ihop, vad säger det om resten av svenskarna?, säger Erik Galli i SVT:s Morgonstudion.

– Vad säger det här om den polarisering vi ser i samhället i stort? Allt färre svenskar är medlemmar i politiska partier, vi ser ett slags individualisering på bred front. Jag tror att det här hänger ihop med den polariseringen, som ett sorts mikrokosmos av den splittringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.