• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Ethan Hawke, Maya Hawke, Stockholms filmfestival 2023, Wildcat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ethan Hawke och dottern Maya Hawke är aktuella med filmen Wildcat (2023). Foto: Per Nilsson

Ethan Hawke om att regissera dottern Maya: ”Smickrande”

Publicerad

Den amerikanska skådespelaren och regissören Ethan Hawke är på Sverigebesök för att ta emot årets ”Achievement Award” under Stockholms Filmfestival. Hans nya film ”Wildcat” har Sverigepremiär, ett projekt som främst drivits av huvudrollsinnehavande dottern Maya Hawke.

Idén bakom filmen ”Wildcat” bottnar i Maya Hawkes passionerade intresse för författaren Flannery O'Connor och hennes svårigheter att slå igenom under 50-talet i den amerikanska södern.

– Hennes tidigare verk exalterade mig mest, det är ett direkt fönster in i hennes sätt att vara och se världen på, säger Maya Hawke.

– Det är en väldigt intressant historia om en hårt arbetande kvinna. Där vi lyfter fram hennes karriär snarare än relationer, säger Ethan Hawke.

Det är inte första gången som fadern och dotterns kreativa vägar korsas, men då har det snarare handlat om musik.

– Det är första gången som vi verkligen delar vår gemensamma konst med världen, säger Maya Hawke.

Den långvariga strejken i Hollywood har nått sitt slut, vilket både far och dotter är överens om, varit en tuff men nödvändig omställning.

– Det är den längsta perioden utan att skådespela sedan jag var 16 år, det har varit mycket speciellt, säger Ethan Hawke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.