En person står vänd mot en annan person, som syns bakifrån, i ett rum med en upplyst dekoration av miniatyrfigurer och snö. I bakgrunden syns tavlor på väggen samt stora fönster som släpper in naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här är mitt lilla område där jag får go crazy” – följ med hem till julpyntaren Mikael Gedin som byggt upp ett juluniversum i miniatyr. Foto: Andreas Idén/SVT

Etnologen om vad julpyntet säger om oss

Publicerad

Vare sig det handlar om lite mossa i adventsljusstaken eller en fullfjädrad julinredning som hämtad ur ”Fanny och Alexander”, så säger julpyntandet något om oss och våra värderingar, enligt etnologen Jonas Engman.

Hemma hos julpyntaren Mikael Gedin i Sigtuna står ett blinkade bord uppdukat. Det är hans ”julstad” som han bygger ihop varje år.

Julpyntet spelar en viktig roll för vilka känslor som han vill ska infinna sig under julen.

– Jag tror tryggheten och det familjära är en stor del i varför jag brinner så mycket för julen, säger Mikael.

Konsumera traditioner

Självbilden är en stor del av varför vi julpyntar, menar etnologen Jonas Engman. Intresset för att förvandla våra hem växte explosionsartat under efterkrigstiden i Europa, när folk fick det bättre ställt och medelklassen blev starkare konsumenter.

Så är det än idag, vi gillar helt enkelt att konsumera traditioner. Men vi gillar även att upprätthålla en bild av ett varmt och mysigt hem, som speglar goda värderingar, förklarar Jonas Engman.

I klippet: följ med hem till julpyntfantasten Mikael Gedin och hör mer om varför vi människor vill julpynta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.