Det är de kontrakt som deltagarna i ”Idol” skrivit under, med löner på 875 kronor i veckan och krav på tillgänglighet för produktionen dygnet runt, som länge har utsatts för kritik av Musikerförbundet.
Konflikten mellan parterna har stadigt trappats upp under den gångna veckan och i dag hotade produktionsbolaget Freemantle att sparka de deltagare i ”Idol” som väljer att gå ut i strejk.
”Bidrar till dum bild av branschen”
Ludvig Turner, som deltog i tävlingen 2014, tycker att det är viktigt att diskussionen tas upp, och säger till Kulturnyheterna att framförallt lönefrågan är viktig.
– ”Shit, vad bra att man tar upp de här sakerna”, kände jag först, och det gäller inte bara ”Idol” utan även andra program. Man bidrar till en jäkligt dum bild av musikbranschen, som gör att folk tror att det är okej att ta 500 kronor för en spelning. Det är en viktig fråga och speciellt i Sverige, där musik är stort.
”Är tacksamma över att få vara med”
Enligt Ludvig Turner kan det vara svårt för deltagarna i ”Idol” att sätta sig in i de villkor som gäller under programmets gång då de hela tiden har siktet inställt på nästa deltävling.
– De som är drabbade förstår kanske inte vad som pågår. Istället fokuserar de på nästa fredag och är tacksamma över att de får vara med. Men det är ingen ursäkt för att man inte ska få ordentligt betalt. Även om det är kul, så är det ett jobb.
”Viktigt att ta diskussion”
Ludvig Turner säger också till ”Kulturnyheterna” att problemen inom musikbranschen är betydligt större än de frågor som tagits upp i samband med ”Idol.”
– Det är superviktigt att ta diskussionen, för det här är ett problem som gäller överlag i branschen, och inte bara vad gäller Freemantle. Men det är ingen ursäkt att säga att ”så här ser kontrakten ut”, vilket man sagt från deras sida.
”Rimliga villkor”
Ludvig Turner ångrar inte sin medverkan i tävlingen, men säger att det är viktigt att det råder rättvisa villkor för såväl deltagare som produktionsbolag.
– Visst innebär det en möjlighet att vara med i tävlingen, men det är inte antingen svart eller vitt. Vad det handlar om är att det måste vara rimliga villkor både för produktionsbolaget och deltagarna, villkor som gör att fördelningen är rättvis.