Initiativtagarna Vanessa Marko, Femtastic, Ida Östensson, Crossing Boarders och Nathalie ”CLEO” Missaoui, artist. Foto: Marcus Rönne.

Femtastic vill få rapsvar från Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Låten ”Fatta” ska förändra synen på sex och våldtäkter. Kulturnyheterna har pratat med flera av artisterna bakom.

”Fatta” är en kampanj som startades i maj av musikkollektivet ”Femtastic” tillsammans med den politiska organisationen ”Crossing Boarders”. En del av kampanjen är låten med samma namn som under måndagen har kommit att bli en ”snackis” på sociala medier.

Låten är gjord av Syster Sol, Cleo, Kristin Amparo, Nasteho Osman och Embee från Looptroop Rockers.

Nathalie Missaoui, känd under artistnamnet Cleo, svarar på Kulturnyheternas frågor:

Var kom idén till låten från?

– Jag läste en dag en löpsedel om en tjej som blivit våldtagen av två killar. Ingen av killarna dömdes för våldtäkten som dessutom utförts på ett väldigt grovt sätt. Jag blev så sjukt illa berörd och kände att någonting måste göras. Så jag ringde till Vanessa Marko och så började idén om ”Fatta” ta form.

Stämmer det att låten är byggd på personliga berättelser?

– Ja, vi bad folk skicka in sina berättelser om sexuella övergrepp på Crossing Boarders hemsida. Vi fick in hela 150 stycken! Vi insåg att vi aldrig skulle kunna berätta alla historier, men jag tycker att vi lyckades förmedla de känslor som var gemensamma för dom alla, det vill säga hopplöshet, skam och ångest. 

Vad har ni för mål med låten?

– Vi vill att den ska öppna upp och förändra, att den ska spridas i politiska sammanhang och förhoppningsvis påverka våldtäktslagstiftningen. Jag vet inget om hur det fungerar med politiker, kommer de ens lyssna? Men Timbuktu skrev en låt till Göran Persson för några år sedan och han fick ju ett riktigt bra svar på den, så något typ av gensvar väntar vi oss. Kanske ett rapsvar från Fredrik Reinfeldt, säger hon skrattandes. Jag vill även att låten ska nå folk som inte sitter och läser debattartiklar. Vem man än är så nås man av musik, säger Cleo.

Kritiserar strikta könsroller

I tv-inslaget ovan intervjuas Femtastics grundare Vanessa Marko och artisten Isabel Sandblom, alias Syster Sol.

– Det är de här strikta könsrollerna som är kopplade till heteronormen om hur vi ska vara mot varandra, och någon form av hierarki där män hela tiden har företräde och får sätta normen ... Det finns en syn i rättsväsendet där det finns en förståelse för de här brotten. Det är ”pojkstreck”. Men det måste finnas en mycket större förståelse för den som blivit utsatt, säger Vanessa Marko.

Vad finns det för utsikter att förändra den snäva mansbilden som vi har?

– Först måste vi ifrågasätta vad som är manligt och vad som är kvinnligt, och hur det styr oss. Är det soft att leva på det sättet eller kan vi expandera? säger Syster Sol.

”Rap var fett politiskt”

Låten ”Fatta” kan ses som en återgång till rapens utsprung. Den grova sexism som hiphopgenren anklagats för är skivindustrins och medias skapelse, menar Syster Sol:

– Rap var att föra de svagas talan. Det var fett politiskt och jättemycket kvinnor som körde på den tiden också. Det handlade om att stå upp för rättigheten. Men i kommersialiseringen av hiphop insåg man att sex säljer, och då lade man fokus på det.

Se musikvideon på PSL:s sajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.