”Fortnite ville få det till lilla Davids kamp mot jätten Goliat. Men det är det inte.” Foto: AFP/TT

Analys: ”EU mot Apple: En Goliat mot Goliat-strid”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fortnite ville få det till lilla Davids kamp mot jätten Goliat. Men det är det inte. Det är Goliats kamp mot Goliat om app-miljarderna som pumpar upp Apples rekordvinst. Nu har man även fått med EU i striden.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Är det synd om en spelutvecklare som tjänar miljarder på att få barn att spendera pengar i spel? Ska vi tycka synd om att de tvingas betala 30% till Apple när de säljer i en app som laddats ned via App Store? Det är vad den framgångsrika kampanjen #FreeFortnite lyckats få många att tycka. 

Epic Games, som ligger bakom omåttligt framgångsrika Fortnite, har dragit Apple inför rätta med anklagelser om monopolism. Epic hävdar att Apple agerar grindvakt som dikterar villkoren för att få komma in i hagen och erbjuda sina appar till Iphone-användare. Eftersom inget alternativ finns till Apples egen App Store, så är man tvungen att bocka och buga inför nådige herr Cook och lägga nära en tredjedel av sin förtjänst i hans mössa. Apples vd Tim Cook å sin sida försvarar sig med att Apple ”aldrig har höjt priserna”. Det behövs inte. 

64 miljarder dollar tjänade Apple förra året på sin App Store och är därmed ett av dess mest lönsamma affärsområden. Google, som också åkt på en likadan stämning på grund av höga avgifter i sin Play-butik för Android-telefoner, drar in 40 miljarder dollar på det.

Epic Games tjänar 2 miljarder dollar på köp i Fortnite. Spotify, som anslöt sig till app-kampen och fick EU att öppna en utredning mot Apple, tog förra året in drygt 7 miljarder Euro på premium-abonnemang. Oavsett vem som förlorar den här fajten i slutändan, drabbar det ingen fattig. Frågan är vem som ska få stoppa alla miljarder i sin ficka. 

Så varför ska man bry sig, såvida man inte råkar äga aktier i något av dessa bolag? Margrethe Vestager, EU-kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor som gjort sig känd som techjättarnas fiende nummer ett, menar att det här drabbar vanligt folk i slutändan genom att ”beröva konsumenterna möjligheten att få tillgång till billigare musikstreamingtjänster och förvrida konkurrensen”. Hur då? 

Nu har de utgått från fallet Spotify, eftersom det var de som klagade på Apple hos EU. Men även om kommissionen därför pratar om musikstreaming-marknaden, så borde utfallet av EU:s utredning komma att få stor principiell betydelse. Det är ju inte bara Spotify som höjt priserna för abonnemang och därmed skickat Apple-notan vidare till sina kunder.

Kommissionen konstaterar att ”de flesta streamingtjänster låter slutanvändarna betala genom höjda priser”. Dessutom ogillar EU hur Apple förbjuder apparna från att driva användare till att teckna abonnemang utanför appen, för att slippa betala avgiften. 

EU:s granskning av Apple lär pågå ett tag. Men med dagens förhandsbesked från kommissionen ser det ut som att Apple ska räkna med saftiga böter i slutändan, om de inte ändrar på app-reglerna inom EU efter att utredningen väl blir klar. Men först hinner Tim Cook drilla sitt försvarstal i USA. Epic Games möter Apple i federal domstol i Kalifornien den 3:e maj, när slaget om Fortnite ska utkämpas i rätten.

Ett Battle Royale med många miljarder i potten. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.