EU-parlamentet i Bryssel. Foto: TT Bild

EU öppnar museum om EU

Uppdaterad
Publicerad

På lördag invigs Europaparlamentets eget museum ”House of European History” i Bryssel, ett stenkast från parlamentet. Men projektet har kritiserats för att vara självförhärligande och verklighetsfrånvänt.

Söndagens franska presidentval har kallats ett ödesval för EU. Marine Le Pens politik är starkt EU-kritisk och hon har talat om ett möjligt franskt utträde ur unionen. Men EU ger inte upp.

Nu öppnar man ett museum vars permanenta utställning ska visa upp efterkrigstidens integration av de europeiska länderna. Idén om ett museet myntades 2007 av den tyske europaparlamentarikern Hans Gert Pöttering vars vision var att ”låta den europeiska idén fortsätta växa”.

Utställningar och evenemang

När museet nu öppnar är det i en nästan 5000 kvadratmeter stor byggnad som rymmer objekt och dokument från andra halvan av Europas 1900-talshistoria, sammanställd av en grupp historiker och curators.

Verksamheten kommer även erbjuda utbildningsprogram, kulturella evenemang och webbaserade utställningar.

Museet bekostas av EU-parlamentet, och notan för projektet är ännu inte känd. Kritiker menar dock att EU inte borde lägga resurser på museiverksamhet om sig själva – och att det inte är möjligt att skapa en gemensam berättelse för 27 olika medlemsstater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.