Anna Politkovskaja och Pussy riot Foto: TT

Europadomstolen: Ryssland ska betala ersättning till Pussy riot

Uppdaterad
Publicerad

Aktivistkollektivet Pussy riot dömdes till fängelse i rysk domstol efter att ha genomfört sin ”punkbön” i Frälsarkatedralen i Moskva 2012. Nu slår Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast att ryska staten kränkt medlemmarnas rättigheter.

Maria Aljochina, Nadezjda Tolokonnikova och Jekaterina Samutsevitjs rättigheter kränktes under rättegången efter deras ”punkbön” 2012, menar Europadomstolen. Domstolen anser att de utsattes för inhuman och kränkande behandling för att de hölls, exponerade, i en sorts glasbur under rättegångsförhör med medlemmarna.

De anses även ha nekats en rättvis rättegång eftersom glasburen hindrade Pussy riot-medlemmarna från att tala med sina advokater i enrum under den månadslånga rättegången. Europadomstolen anser även att fängslandet var i strid med yttrandefriheten.

Ska betala rättegångskostnader

I ett yttrande står det att det kan ha varit befogat att ingripa under punkbönen eftersom Pussy riot brutit mot reglerna för hur man beter sig i en kyrka, men att döma medlemmarna till fängelse för att de ”bar färgglada kläder, vevade med armar och ben och använde grovt språk utan att analysera deras låttexter eller kontexten i vilken de framfördes” är en alldeles för hårt, skriver Europadomstolen i ett pressmeddelande.

Ryska staten ska nu betala rättegångskostnader och skadestånd på 160 000 kronor var till Nadezja Tolokonnikova och Maria Aljochina och 50 000 kronor till Jekaterina Samutsevitj, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Otillräcklig mordutredning

En separat dom slår fast att ryska staten fallerat även när det gäller mordutredningen kring den undersökande journalisten Anna Politkovskaja, som bland annat granskat president Vladimir Putin. Politkovskaja mördades 2006 och Europadomstolen anser att ryska myndigheter, efter att de funnit männen som utfört mordet, inte utredde tillräckligt vem som beställt mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.