Danmarks Radio Foto: DR

Kritik mot föreslagna nedskärningar inom DR från europeiska public servicebolag

Publicerad

Chefer för tio public servicebolag har skrivit under ett gemensamt dokument för att stödja Danmarks Radio, DR. Anledningen är att de vänder sig emot föreslagna budgetnedskärningar som kan medföra stora konsekvenser för DR:s framtid, skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

I det gemensamma uttalandet, som publicerades under onsdagen, samlas tio av Europas public servicebolag i en varning mot de budgetnedskärningar som kan drabba DR.

Om nedskärningarna uppgår till 25 procent kan det påverka DR:s förmåga att fungera som public servicebolag, står det i pressmeddelandet.

I det undertecknade brevet står bland annat att det i en tid av ”ökad polarisering och segregation i samhället” är viktigt att peka ut den roll som ”välfungerade och pålitliga” public servicebolag har sida vid sida med övrig media.

”Oberoende journalistik under press”

Vidare skriver de tio cheferna att ”fri och oberoende journalistik över hela världen är under en större press än på länge…”

”Det val som danska politiker nu står inför gällande public servicebolag syns på flera håll i de europeiska länderna: Ska man göra budgetnedskärningar och öka risken för en större politisk kontroll, eller säkra ett långsiktigt stöd för att bygga upp en trygghet för det oberoende granskandet och stabiliteten som finns hos public servicebolag”, står det i brevet.

Här är alla som skrivit under uttalandet:

Tony Hall, vd för BBC, Storbritannien.

Thor Gjermund Eriksen, vd för NRK, Norge.

Magnus Geir Thordarson, vd för RUV, Island.

Gilles Marchand, vd för SRG SSR, Schweiz.

Dr. Alexander Wrabetz, vd för ORF, Österrike.

Shula Rijxman, vd för NPO, Nederländerna.

Hanna Stjärne, vd för SVT, Sverige.

Per Bergkrantz, vd för UR, Sverige.

Cilla Benkö, vd för SR, Sverige.

Tom Buhrow, vd för WDR, Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.