Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finland, Sverige och Norge – Lyssna och avgör om du tycker låtarna är lika. Foto: TT Nyheter

Eurovision song contest-låtar anklagas för plagiat

Publicerad

Flera av låtarna i årets Eurovision song contest anklagas för plagiat av fansen. Bland annat det svenska bidraget jämförs med en spansk låt från 1999.

– Det stämmer att de låter väldigt lika, säger Jan-Olof Gullö, som är professor i musik- och medieproduktion.

Att låtar anklagas för plagiat har nästan blivit en tradition i Eurovision-sammanhang. I år är det Norge, Finland och Sverige som anklagas för plagiat. Det svenska bidraget ”Tattoo” av Loreen har jämförts med den spanska låten ”Flying free” av Pont Aeri från 1999.

– Det finns vissa delar av låtarna som är lika. Men att det finns likheter behöver inte nödvändigtvis innebära att det är ett plagiat. Det kan ju hända att två upphovspersoner har kommit på precis samma sak, samtidigt, oberoende av varandra, säger Gullö.

”Queen of Kings”

Förstår du att folk reagerat på att de låter lika?

– Oh, ja! Det är naturligt att man gör det när något låter så pass lika, säger Gullö.

Förutom Sveriges bidrag så menar fans på sociala medier att det norska bidraget ”Queen of Kings” av Alessandra båder ser och låter väldigt likt Klara Hammarströms ”Run to the Hills”. Även favortittippade Finland anklagas för att ha plagierat tyska Electric Callboys låt ”We got the moves”.

Så är låtarna lika varandra eller inte? Lyssna och avgör själv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.