Jamala i Allsång på Skansen 2016. Foto: TT

Eurovision-vinnaren Jamala: ”Först nu förstår jag tävlingens betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Jamala tävlade i och vann Eurovision song contest 2016 – nu har hon flytt hemlandet. Trots att sex år har gått sen segern i ESC är det först nu hon insett tävlingens betydelse. Insikten kommer efter det stöd hon upplevt från Eurovision-communityt, berättar hon i SVT Utrikesbyrån.

– Den här tävlingen har visat sig vara ett stort stöd, en fantastisk gemenskap där det inte bara handlar om musiken och vad som händer i olika länderna, säger hon och fortsätter:

– Först nu har jag förstått att värdesätta tävlingen och vikten av Eurovision för mig personligen, och för vårt land.

Hon understryker även att det var Eurovision som var först med att införa sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

– De förbjöd dem att delta i tävlingen, säger Jamala.

EBU, som samordnar tävlingen, gick först ut den 24 februari med beskedet om att man skulle låta Ryssland delta eftersom tävlingen menades vara ”ett icke-politiskt evenemang”. Men dagen därpå meddelade organisationen att man beslutat att porta landet.

Tävlade 2016

Det var 2016 som Jamala ställde upp i Eurovision song contest i Stockholm med bidraget 1944 – och vann. Sången handlade om Stalins fördrivning av Krimtatarer men enligt artisten själv fanns ingen koppling till Rysslands annektering av Krim två år tidigare.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Jamala lämnat landet.

Hör Jamala i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.