Skådespelaren Ewa Fröling menar att problemen på Dramaten pågått i årtionden. Foto: SVT

Ewa Fröling: ”Dramaten är precis som Svenska Akademien”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har anställda på Dramaten vittnat om allvarliga arbetsmiljöproblem. Men Dramatens kris handlar inte bara om ett enskilt fall, utan har pågått under en lång tid. Det menar Ewa Fröling, tidigare verksam vid teatern.

– Dramaten är som Svenska Akademien, och det vittrar sönder nu, säger hon.

Ewa Fröling började som skådespelare vid Dramaten 1977 och har under en stor del av sin karriär både varit verksam vid och stått i nära kontakt med Dramaten som arbetsplats. Hon är även känd för svenska folket genom sitt arbete vid Stockholms, Malmös och Uppsalas stadsteatrar och har synts i en uppsjö av film- och tv-produktioner.

– När jag började som skådis var det lite på ett annat sätt med divor och stjärnor. Nu har vi dragit ihop oss mer som ett kollektiv, och det tror jag blir ett problem för Dramaten, säger Ewa Fröling till Kulturnyheterna.

– Dramaten står för det gamla, det är som Svenska Akademien. Det är samma skit, och det vittrar sönder nu. Om vi inte passar oss så åker hela Dramaten ut i Nybroviken.

Problem med ledarskap

Huvudproblemet för teatern menar hon är strukturen på chefsskapet, som enligt henne sett likadant ut under många år.

– Det är ju många saker genom åren som hänt i det här huset som har haft en allvarlig karaktär, och som har förts upp till den aktuella teaterchefen. Och problemet är att cheferna på Dramaten kommer in med en konstnärlig ambition. Man vill vara både chef och regissör, man vill förverkliga sig själv konstnärligt, och det är väldigt olyckligt, säger Ewa Fröling.

”Upprepats i årtionden”

Ewa Fröling menar att den som ska vara chef på Dramaten måste kunna peka med hela handen, hålla en strikt roll som ledare, och inte bli förförd av karismatiska talanger.

– Det är strukturer som har upprepats i årtionden och där cheferna inte haft modet att stå emot en del individer som är väldigt kraftfulla. Vi måste få tillbaka en skärpa. Dramaten är en nationalscen som vi skattebetalare betalar pengar för och då måste man kräva ett intelligent chefsskap som har mod.

Kulturnyheterna har under dagen förgäves sökt flera personer i Dramatens styrelse för deras syn på krisen. Teaterns vd Eirik Stubø var heller inte tillgänglig för en intervju under fredagen. ”Just nu behöver jag lägga all min tid på det interna arbetet och vara närvarande för personalen”, meddelade han genom Dramatens presstjänst. Läs en intervju om krisen med honom här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.