Under tisdagen bröt en brand ut i Börshuset i Köpenhamn. Orsaken är inte klarlagd men räddningstjänsten misstänker att det kan vara kopplat till det renoveringsarbete som pågick.
– Det är alltid en förhöjd risk för brand vid en renovering, om det inte handlar om en mindre renovering som inte påverkar känsliga delar, säger Ulrika Haraldsson, utredare på Riksantikvarieämbetet.
”Tar bort larmsystem”
Det finns flera anledningar till att brandrisken ökar under renovering. Många aktörer är inblandade och rör sig i miljöer de inte brukar vistas i. Dessutom begränsas ofta brandskyddet under renoveringen.
– Vid stora renoveringar kopplar man ofta bort utrustning som larmsystem. Exempelvis om man gör en renovering som innefattar att man ser över elsystemet, säger Ulrika Haraldsson.
Enligt lagen om skydd mot olyckor ska de som äger eller bedriver verksamhet i en byggnad se till att det finns utrustning för att släcka brand och rädda liv vid brand eller annan olycka. De har även skyldighet att förebygga brand och hindra eller begränsa skador till följd av en brand.
Samtidigt kan installation av larm och sprinklers påverka kulturhistoriska värden och det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att göra förändringar i kyrkor och byggnadsminnen.
Svårt att ta fram generella lösningar
Det är inte ovanligt att det brinner i kulturhistoriska byggnader. Totalt sker det någon gång per år i Sverige, ofta i kyrkor. Nu senast i Hietaniemi kyrka i Hedenäset utanför Övertorneå.
Enligt Ulrika Haraldsson är det svårt att ta fram generella lösningar eftersom varje insats måste anpassas efter byggnaden.
– Det är jätteviktigt att man har ett förebyggande arbete. Och att man planerar inför en renovering så att man är medveten om och undviker riskerna, säger hon.
Skulle en brand som den i Köpenhamn kunna bryta ut här?
– Ja, tyvärr. Förutsättningarna ser olika ut för varje byggnad och det är svårt att förebygga helt och hållet.