Säkerhetsexperter varnar för Tiktok, men inte för Facebook. Ändå skiljer de sig inte särskilt mycket åt.
– Skillnaden mellan Facebook och Tiktok är ur min synvinkel marginell. De inhämtar enorma mängder data, säger David Lindahl, forskningsingenjör vid FOI.
Men det finns några områden som gör Tiktok till ett orosmoln för experterna. Appen har av flera länder pekats ut för att ha väldigt nära band med den kinesiska underrättelsetjänsten. Kinesisk lagstiftning ger nämligen långtgående möjligheter att komma åt vilka data de vill, menar Lindahl.
Dolde Hongkong-protester
Det har också kommit fram att Tiktok tidigare censurerat videoklipp för vissa användare om det är så att klippen kan upplevas vara problematiska. Det kan handla om att man visar funktionsnedsättningar eller olika sexuella läggningar, men man har också begränsat videoklipp från protesterna i Hongkong och diskussioner om hur minoritetsgruppen uigurerna behandlas i Kina.
Det stora problemet med den här typen av klassificering är att användare inte känner till att det finns, säger Lindahl:
– Du tror att dina klipp visas, men i själva verket är det ingen, eller få, som ser dem. Det här möjliggör för regimer att till exempel politiskt styra det utbud som finns och påverka människors åsikter på ett väldigt subtilt sätt.
”Vi är produkten”
Lindahl menar att det också är viktigt att förstå vad syftet med sociala medier är. Affärsmodellen är inte bara roliga klipp.
– De här företagen existerar inte för att de ska ge oss underhållning. De existerar för att samla in data från oss så att de kan sälja annonser. Det är vi som är produkten, och vi blir sålda i utbyte mot underhållning, säger han.
Du kan be Tiktok att radera all data om dig – men informationen kommer ändå inte att försvinna från internet.
– Det är ju inte bara data som Tiktok har lagrat. De har skickat det här till många olika företag som lagrar det i sin tur, säger Lindahl.