Expressen klandras av Mediernas etiknämnd för att ha brutit mot god publicistisk sed. Foto: Olle Sporrong/Expressen

Expressen-reporter varslas om avsked efter larm om missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Expressens grävjournalist Frida Sundkvist varslas om avsked. Hon menar att anledningen är att hon läckt information till andra medier om att en Expressen-chef utretts för sexuella övergrepp mot en anställd.

Frida Sundkvist, en profilerad grävreporter, varslas om avsked från Expressen. Anledningen, menar hon, är att hon larmat internt om missförhållanden på arbetsplatsen, och för att hon har pratat med andra medier om saken, säger hon till tidningen ETC.

– Det är ytterst osannolikt att det handlar om nånting annat. Jag har flaggat för saker och påtalat saker på redaktionen. I flera månader har jag försökt få dem att lyssna. Det faller alltid tillbaka till att jag är problemet, säger Frida Sundkvist till Kulturnyheterna.

Under tisdagen hålls en överläggning mellan Expressen och Journalistförbundet, som företräder Frida Sundkvist. Vad arbetsgivaren uppgett för anledning vill de inte gå närmare in på.

– Först vid förhandlingen kommer de lägga fram sina skäl. Vi avvaktar att kommentera tills dess, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

Lämnade uppgifter anonymt

Det hela rör sig kring ett avslöjande som Dagens ETC gjorde i november: att en chef på Expressen utreds internt för påstådda sexuella övergrepp mot en anställd. Nu berättar Frida Sundkvist att informationen kom från henne.

Kort efter avslöjandet kallades hon till ett möte där hon konfronterades av HR-chefen och advokaten på Bonnier News. Frida Sundkvist säger att de efterforskat källorna i ETC:s granskning.

– Det ser jag som otroligt allvarligt. Inte bara för egen del, men också för branschen som helhet. Om Bonniers tidningar helt struntar i att värna om källors rätt att prata med media, då har vi ett jättestort problem, säger hon.

– Alla ska tåla en granskning. Det förstör förtroendet om media inte själva kan bli granskade utan agerar som en repressiv, auktoritär arbetsgivare – då har vi ett jättestort problem.

”Inga strukturella problem”

Klas Granström, chefredaktör på Expressen, skriver i mejl  till Kulturnyheterna  att han inte kan gå in på detaljer i ett personalärende.

– Tidningen Dagens ETC beskriver ett långdraget personalärende och medarbetaren har naturligtvis rätt till sin upplevelse. Vi som arbetsgivare kan däremot av hänsyn till medarbetaren inte gå in på olika detaljer eller omständigheter.

På frågan om hur han ser på kritiken mot företagskulturen i stort svarar han:

– Vi ser inga strukturella problem i vår stora, anonyma medarbetarundersökning, tvärtom har Expressen mycket goda resultat där. Men arbetsmiljö är ett ständigt pågående arbete och vi påminner ofta medarbetarna om att man kan vända sig till sin chef, andra chefer, HR, skyddsombudet eller Bonniers visselblåsartjänst om man upplever problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.