Det handlar om en Expressenartikel från september 2022, om en klimataktion på E4 utanför Stockholm som orsakade kilometerlånga bilköer. En ambulans fastnade i kökaoset vilket ledde till stora rubriker.
Tio aktivister häktades misstänkta för sabotage efter händelsen. I Expressens artikel publicerades namn och bild på aktivisterna och uppgifter om var de bor och vad de jobbar med.
Tidningen skrev också om andra aktioner aktivisterna deltagit i och brott de misstänkts för eller dömts för i samband med dessa. En av aktivisterna stämde därefter Expressen för grovt förtal, med motiveringen att han blivit uthängd.
Inte grovt – men förtal
Tryckfrihetsrättegångar är ytterst ovanliga i Sverige. Eftersom Expressen är ett grundlagsskyddat medium med en ansvarig utgivare kopplades först en yttrandefrihetsjury in.
Juryn ansåg att Expressens chefredaktör gjort sig skyldig till grovt förtal på grund av en felaktig uppgift i artikelns faktaruta. Där stod att aktivisten stod åtalad för våldsamt motstånd, men åtalet hade lagts ner när artikeln publicerades i september 2022.
Tingsrätten menar dock att det bara handlar om förtal av normalgraden. I domen skriver man att Klas Granström inte visat att Expressen vidtagit några åtgärder för att ”kontrollera uppgiftens riktighet i samband med publiceringen.” Eftersom publiceringen väntades få stor spridning har han brustit i aktsamhet, och enligt rätten och därmed gjort sig skyldig till förtal.
Bägge överklagar
Klas Granström är förvånad över domen och säger att tidningen kommer att överklaga domen.
– Det handlar om en sakuppgift som hann bli inaktuell från det att artikeln skrevs fram till att den publicerades. Min bild är att det här inte ändrar helheten på något sätt, säger Klas Granström till SVT.
Även klimataktivisten Viktor Jonsson kommer att överklaga.
– Jag vann ingenting på det här, jag får inte betalt för mina kostnader, jag får inte betalt för allt jobb jag lagt ned – och ändå har han dömts för förtal av mig, säger han till SVT.