Expressens chefredaktör Klas Granström. Foto: Olle Sporrong

Expressens chefredaktör frias för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år dömdes Expressens chefredaktör Klas Granström till 40 dagsböter för förtal av en klimataktivist. Nu frias han i Svea hovrätt.

– Vi har gjort sedvanlig och gedigen nyhetsrapportering. Allt annat än en friande dom hade varit problematiskt för mediebranschen, säger Klas Granström till Expressen.

Det handlar om en Expressenartikel från september 2022, om en klimataktion på E4 utanför Stockholm som orsakade kilometerlånga bilköer. En ambulans fastnade i kökaoset vilket ledde till stora rubriker.

Tio aktivister häktades misstänkta för sabotage efter händelsen. I Expressens artikel publicerades namn och bild på aktivisterna och uppgifter om var de bor och vad de jobbar med.

”Välkommet besked”

Tidningen skrev också om andra aktioner aktivisterna deltagit i och brott de misstänkts för eller dömts för i samband med dessa. En av aktivisterna stämde därefter Expressen för grovt förtal, med motiveringen att han blivit felaktigt uthängd. Stockholms tingsrätt dömde Expressens chefredaktör Klas Granström till 40 dagsböter för förtal av en klimataktivist.

Nu frias han av Svea hovrätt.

– Ett väntat och välkommet besked, säger Klas Granström till Expressen.

Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Klas Granström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur arkivet: Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Klas Granström kommenterar domen och varför han överklagade. Foto: Olle Sporrong.

Därför frias publiceringen

I en faktaruta intill en granskning beskrevs vilka brott aktivisten var misstänkt och åtalad för efter tidigare aktioner. Där ingick en uppgift om åtal för våldsamt motstånd, men den åtalspunkten hade ogillats i en dom som kom dagen före publicering. Av domen framgick att åklagaren ett par veckor tidigare hade lagt ner den åtalspunkten.

Svea hovrätt konstaterar att saknades anledning att efterforska om det väckta åtalet verkligen kvarstod. ”Det har inte rimligen kunnat begäras av Expressen”, skriver domstolen.

Hovrätten konstaterar också: ”Det måste i sammanhanget också beaktas att det hör till ovanligheterna att en åklagare lägger ned ett väckt åtal för ett brott som inte är preskriberat.”

Sammanfattningsvis skriver hovrätten: ”Artikeln hade ett stort allmänintresse och publicerades inom ramen för nyhetsrapportering. Vidare avsåg den förtalsgrundande uppgiften inte allvarligare brottslighet än ett bötesbrott, vilket xx dessutom kort tid före publiceringen faktiskt hade stått åtalad för.”

Hovrätten har avvägt alla omständigheter och slår fast att ”det från Expressens sida vidtagits de kontrollåtgärder avseende artikelns innehåll som skäligen kunnat begäras i den situation som förelåg inför publiceringen. Det har därmed funnits skälig grund för att lämna uppgiften.”

Källa: Expressen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.