Facebook misslyckas med faktagranskning inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Facebook har ingått avtal med EU-kommissionen om att bekämpa falska nyheter inför EU-valet i maj. Men Facebook faktagranskar bara sitt innehåll i åtta EU-länder, vilket inte är tillräckligt enligt EU.

EU-kommissionärerna Julian King och Mariya Gabriel riktar i brittiska tidningen The Guardian hård kritik mot Facebook för att de hittills bara infört faktagranskning i åtta av EU:s 28 medlemsländer. Dessutom ska Facebook ha undanhållit data om huruvida företaget lever upp till sin del av avtalet med EU.

Avtalet har ingåtts med flera digitala plattformar som Google och Twitter och är ett initiativ som tagits för att förhindra att falsk information och fejkkonton sprids inför EU-valet.

”Brist på siffror särskilt oroande”

”De senaste resultaten var en besvikelse. Därför uppmanade vi de digitala plattformarna att skärpa sig och skynda sig i sina ansträngningar för att förhindra desinformation. Tyvärr, trots en del framsteg, har resultaten blivit sämre snarare än bättre. Bristen på tydliga siffror är särskilt oroande”, säger King och Gabriel till The Guardian.

EU hotar med att införa tydligare lagar och regler mot desinformation om Facebook inte lever upp tillförväntningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.