• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild på ett videoredigeringsprogram där USA:s tidigare president Barack Obamas ansikte ändras för att få honom att säga något han aldrig sagt. Foto: AP/TT

Så vill Facebook stoppa manipulerade videor

Uppdaterad
Publicerad

Facebook vill ta krafttag mot manipulerad media, så kallad deepfakes. Nu sjösätter därför sociala medier-jätten en ny policy som ska göra det lättare att komma åt och radera falska videor och bilder från plattformen, det meddelar Facebook i ett blogginlägg.

Manipulerade videor där personer framstår som att de säger eller gör något de inte har sagt eller gjort – så kallade deepfakes – har blivit ett allt vanligare fenomen på nätet.

Äkta eller inte?

Tekniken bakom dessa videor är avancerad, utvecklas i snabb takt och innebär att vi inte längre kan lita på att rörlig bild verkligen är äkta, något som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

Den innebär också en stor utmaning för etablerade medier då den kan användas för att förmedla falsk information. Under måndagen meddelade Facebook att de under 2020 kommer arbeta med att ta bort videor och bilder som är ”vilseledande och manipulerade” från plattformen.

”Stor utmaning”

Enligt Facebooks nya policy kan en video raderas på basis av följande två kriterier: att AI eller annan maskininlärning har använts för att sätta ihop eller ersätta innehåll i en video så att den framstår som autentisk eller att videon har redigerats på sätt som inte är tillräckligt tydligt och på så vis vara vilseledande.

”Även om dessa videor fortfarande är ovanliga på internet innebär de en signifikant utmaning för vår industri och vårt samhälle i takt med att användningen ökar”, skriver Facebook i ett blogginlägg. Satirvideos kommer inte omfattas av den nya policyn enligt sociala medier-jätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.