Cormac McCarthy. Foto: TT

Falskt dödsrykte skapade internationella rubriker

Uppdaterad
Publicerad

Ett Twitter-konto uppgav under tisdagen att den amerikanska författaren Cormac McCarthy var död. Uppgiften är falsk, men flera medier har under eftermiddagen rapporterat om det påstådda dödsfallet.

Det var på tisdagseftermiddagen som ett Twitter-konto som påstod sig tillhöra bokförlaget Alfred A Knopf uppgav att den amerikanske författaren Cormac McCarthy avlidit av ett slaganfall. Cormac McCarthy är bland annat känd för romanerna ”Vägen” och ”No country for old men”.

Detta fick snabbt flera medier och kända personer, däribland USA Today och författaren Joyce Carol Oates, att sprida uppgiften vidare.

Men Twitter-kontot, som bara var en dag gammalt, visade sig snabbt vara falskt. Cormac McCarthys förlag har redan dementerat uppgiften till flera medier, däribland Newsweek och Entertainment Weekly.

Italiensk skämtare låg bakom

Flera svenska medier hann gå ut med uppgifterna om McCarthys död, med hänvisning till USA Today.

USA Today själva har nu gått ut med en officiell dementi, där de bekräftar att Cormac McCarthy är vid liv.

Efter att nyheten avslöjats som felaktig skrev det falska Twitter-kontot en sista tweet:

”Detta konto är falskt och skapat av den italienske journalisten Tomasso Debenedetti. McCarthy lever och mår bra.”

Tomasso Debenedetti är känd för att skapa, och få stor spridning, för falska nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.