Foto: TT/Mats Bäcker SVT

Framtidens festivalkartor ritas om

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kom beskedet att Bråvallafestivalen i Norrköping läggs ner på grund av mängden sexuella övergrepp. Vi lät kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen analysera läget för dagens musikfestivaler – och deras framtid.

– Festivalsommaren 2017, två mörka moln har tornat upp. Dels är det säkerhetsfrågan, terrorhotet. Den tyska festivalen Rock am Ring fick utrymmas, 90 000 personer fick bara gå därifrån. Tungt beväpnad polis på plats, både i Bråvalla och i Roskilde. Sen å andra sidan sexuella övergrepp, otroligt tråkigt att det hamnar i fokus, men det är facit efter helgens Bråvallafestival, säger Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen.

Vad är musikfestivalen för slags arena och varför uppstår de här problemen på musikfestivaler?

– Musikfestivalen är en arena där du är fullständigt fri att gå in i det här jättespeciella universumet av musik och möten och allt det som gör festivalen till en festival och då blir det ju en stark kontrast när hot som terror och övergrepp blir en del av festivalen.

Hur tror du att framtiden ser ut för festivalerna?

– Kartan ritas om. Två europeiska festivaler ställer in nästa år. Å ena sidan Glastonbury, Europas största, å andra sidan Bråvalla. Men låt oss hoppas att en sak i alla fall dör: Den krasst kommersiellt inriktade festivalen som struntar i sina besökare, som bara är där för att ta våra pengar och som står så mycket i kontrast till det som en gång skapade musikfestivalen – drömmen om fred, kärlek och förståelse och de gränslösa mötena och den fantastiska musiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.