• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åsa Linderborg har skrivit den bok som ligger som grund för filmen med samma namn. Foto: TT

”Det strider helt mot hur jag var”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Linderborg tycker inte om tolkningen av hennes bok ”Mig äger ingen” som nu har blivit film.

Hennes självbiografiska bok ”Mig äger ingen” hyllades när den gavs ut 2007. I boken berättar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg om sin uppväxt tillsammans med en ensamstående pappa som led av alkoholism, om livet i industristaden Västerås och om socialistdrömmar.

”Har ingenting med boken att göra och är dessutom ologiskt”

I den filmatisering av boken som har premiär senare i veckan regisserad av Kjell-Åke Andersson känner Åsa Linderborg inte alls igen den känsla och bild som hon målade upp i sin bok. Efter att ha läst ett första utkast till manuset krävde hon därför att huvudpersonerna skulle byta namn.

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar hon om sitt missnöje och ställer sig särskilt frågande till en scen.

– Jag förstår inte. Varför skulle ett barn gå hem och supa ner sig när hennes pappa nästan har dött av sprit? Det strider helt mot hur jag var, det har ingenting med boken att göra och det är dessutom ologiskt. Jag var en otroligt duktig flicka, otroligt skötsam, säger hon till Svenska Dagbladet.

”Vi har gjort vår fria tolkning”

Francy Suntinger är producent till filmen. I en intervju med Kulturnyheterna svarar hon på kritiken.

– Det här är vår fria tolkning av hennes berättelse som vi har gjort med stor kärlek och respekt och som vi hoppas förmedlar flickans villkorslösa kärlek till sin alkoholiserade pappa, säger hon.

Hon berättar att hon förstår att filmen rör upp mycket känslor för Åsa Linderborg.

– Vi förstår att det är svårt. Det var svårt för henne redan när boken kom ut och nu händer det igen när filmen kommer. Det är starka känslor som rör om.

Francy Suntinger berättar att hon inte har inte pratat med Åsa Linderborg efter kritiken. Hon vill heller inte uttala sig något om hur avtalen med författaren ser ut eller hur mycket Åsa Linderborg har haft att säga till om.

”Entonigt tragisk”

Åsa Linderborg säger till Svenska Dagbladet att hon upplever filmen som ”entonigt tragisk”. Ett uttalande som producenten Francy Suntinger väljer att inte kommentera.

– Lägenheten i filmen är nedgången, skitig och äcklig, inte alls som pappas skinande blanka lägenhet. Och min mamma har inte några som helst likheter med mamman i filmen, säger Åsa Linderborg.

Persbrandt utgår från sin egen släkt

Mikael Persbrandt spelar Hasse, den man som ska föreställa Åsa Linderborgs pappa Leif. Men Mikael Persbrandt berättar i en intervju i Dagens Nyheter att han aldrig hade som ambition att porträttera Åsa Linderborgs pappa.

– Jag har inte gjort ett porträtt av Åsa Linderborgs pappa, utan av alla män i min släkt, säger han till Dagens Nyheter. 

Kulturnyheterna har kontaktat Åsa Linderborg som säger att hon inte vill uttala sig något mer om saken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.