Foto: SVT Grafik.

Bio för synskadade – ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det lättare att gå på bio för den som är synskadad, dyslektiker eller har lässvårigheter. Idag lanseras flera nya appar som syntolkar filmer.

Biohjälpen, Movie talk, Sub talk, Voice vision och Bio play. Det är namnen på de nya appar som syntolkar filmer.

Inför biobesöket laddar man ner en av apparna till sin smartphone. En röst syntolkar sedan filmen, det vill säga berättar vad som händer i den.

Är det en utländsk film kan man dessutom välja att få textremsorna upplästa. Det gör att även personer med läs- och skrivsvårigheter, som har svårt att hinna med att läsa remsorna, kan dra nytta av den nya tekniken. 

Ökar utbudet markant

– Vi räknar in grupper som har dyslexi och barn som vill kunna gå på bio med ett äldre syskon. Vi inkluderar också personer som kommit till Sverige och kanske inte kan så bra svenska, som fortfarande tycker att det är en stor hjälp att få texten uppläst i stället för att behöva läsa den själv, säger Lisa Wacklin, projektledare på Svenska filminstitutet.

Finn Hellman, som är synskadad, har hittills haft väldigt svårt att gå på bio. Han har varit förpassad till när Synskadades riksförbund arrangerar enstaka visningar, med syntolk som tolkar filmen live.

– Vill du ha en syntolkad film så syntolkas den där och då. Man får inte välja var, när eller vilken film. För det mesta får jag gå med någon kompis som kan syntolka åt mig på plats, men det kan vara lite störande för folk som sitter runtomkring, säger han.

Hinder kvarstår

Mellan 40 och 50 filmer per år, både svenska och utländska, kommer nu att kunna teckentolkas. Och den nya tekniken ska kunna användas även efter att filmerna slutat gå på bio.

– Vi har utvecklat den så att det ska kunna gå även framför tv:n hemma, om man har DVD, Voddler eller Netflix till exempel. Det finns förberett för det, säger Lisa Wacklin.

Finn Hellman är glad åt den nya tekniken. Men den räcker inte för att synskadade ska slippa diskriminering.

– Tillgänglig bio handlar om mer än bara syntolkning. Det här är ett bra steg i rätt riktning. Men jag ska även kunna boka biljetten till bion och veta att jag blir insläppt. Eftersom jag använder ledarhund så vet jag inte säkert att jag blir det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.