Både manliga och kvinnliga skådespelare har valt svart för kvällens Golden Globegala Foto: AFP/TT

Gala-glamour i sorgdräkt

Uppdaterad
Publicerad

Som tidigare utlovat blev det de svarta kläderna som dominerade den röda mattan – ett ställningstagande mot sexuella trakasserier i film- och tv-branschen. Själva galan kom också att präglas av #metoo-rörelsen.

Kläderna var svarta på röda mattan under ett Golden Globe som präglades av avslöjandena kring Harvey Weinstein och de sexuella trakasserier han utsatt kvinnor i branschen för. Sedan oktober har ett stort antal män i den amerikanska nöjesindustrin anklagats för sexuella trakasserier och lämnat sina jobb.

Programledaren Seth Meyers välkomstreplik till publiken var också en passning till #metoo-rörelsen:

– God afton damer och de herrar som återstår.

”Vi är berättelsen”

Även Elisabeth Moss, Nicole Kidman, Salma Hayek, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Frances McDormand, Barbra Streisand med flera uppmärksammade jämlikhet och kvinnokamp från scenen.

– Den här är till Margaret Atwood och alla kvinnor som kom innan och alla kvinnor som kom efter, som talade ut mot orättvisa och kämpade för jämlikhet. Vi lever inte längre i de vita mellanrummen, det är vi som är berättelsen nu, sade Elisabeth Moss när hon tog emot pris för sin roll i The handmaid's tale.

Nöjeskanalen E! lät alla utsända reportrar bära svart och den vanliga frågan kvinnor brukar få om vem som designat deras galaklänning har bytts ut mot ”varför har du valt att bära svart?” varpå kvinnor i branschen fick chansen att tala om trakasserier och uppropet Time’s up.

Aktivisttätt

Meryl Streep och Ai-jen Poo, chef för National Domestic Workers Alliance – en organisation som jobbar för rättvisa villkor för de som jobbar med hushållstjänster, somt ex barnflickor och städare. Foto: AFP/TT

Meryl Streep sade till tv-kanalen NBC:

– Vi känner oss modiga och vi ställer oss i en fet, svart linje.

Även Tarana Burke, som startade metoo-rörelsen redan 2006 var på plats på galan.

– Jag startade det för att det behövdes, men jag hade aldrig trott att det skulle växa på det här sättet. Det är mäktigt att vara på röda mattan i kväll, säger hon till E!

Burke kom med Michelle Williams, och flera skådespelare hade med sig aktivister som gäster.

Tarana Burke, som grundade metoo-rörelsen och Michelle Williams. Foto: AFP/TT

Svensk vinst – och förlust

Den svenske skådespelaren Alexander Skarsgård fick pris för sin roll i Big little lies, en roll han redan hade Emmy-belönats för. Däremot fick regissören Ruben Östlund gå hem utan den gyllene globen efter att tysk-franska Aus dem nichts vann kategorien bästa icke-engelskspråkiga film.

Se alla vinnare här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.