• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Onda byråkrater i ”Wannsee 1942”. Foto: Edge Entertainment

Recension: ”Wannsee 1942” i regi av Matti Geschonneck

Uppdaterad
Publicerad

Det tog ca 90 minuter för ett par högst uppsatta militärer, säkerhetspoliser och statstjänstemän att dra upp planen för hur Förintelsen skulle genomföras. I en tjusig villa vid Wannsee strax utanför Berlin ägde en historisk konferens rum, med ett enda ämne på agendan: Den slutgiltiga lösningen.

”Wannsee 1942” återskapar den torra konferensen som till formen lika gärna kunde handla om översikt av parkeringsregler i trafiknämnden eller om en skrivelse i ett par föreningsstadgar. Här finns mötesteknik, bilagor, talarordning och meningsskiljaktigheter.

Nu handlar det om det bästa sättet att mörda elva miljoner människor. De tidigare judelagarna som framtagits i Nürnberg behöver skärpas. ”Judefrågan kan anses löst först efter en total biologisk utrensning av all judendom fram till Uralbergen”.

Filmrecension

Det är stillsamt och fruktansvärt.

Det är en svår balansakt att skildra avhumanisering och cynism utan att berättelsen själv blir cynisk. Matti Geshonnecks film lyckas väl. Framför allt genom det snustorra språket, en uppvisning av den propaganda som den judiska språkforskaren Victor Klemperer analyserat i boken ”Tredje rikets språk”. 

Den täta, avhumaniserande dialogen är hämtad från det prydliga mötesprotokoll som fördes av Förintelsearkitekten Adolf Eichmanns milda sekreterare Ingeburg Werlemann, tillika den enda kvinnan i församlingen. 

Med historien som facit skapar det torra planerandet och begrepp som ”specialbehandling” och ”slutgiltig lösning” en krock som sätter sig som en fysisk smärta i magen.

Under herrarnas svala dryftande och högst effektiva mötesteknik bubblar interna strider, personliga karriärer och ilska över bordsplaceringen. SS, Gestapo och säkerhetsministeriet har medvind, de politiska tjänstemännen och byråkraterna försöker bromsa massmordets framfart med hänvisning till befintliga lagar.

Mötesordförande är Reinhard Heydrich, chef för säkerhetsministeriet. En maktspelare och diplomat ut i fingerspetsarna, gestaltad till perfektion av Philipp Hochmair. Med mjuk stämma och järnhand, avväpnar han kritikerna och lotsar konferensen i hamn med ett varmt leende. 

Allt sitter. Skådespeleri, tempo, kameravinklar och det effektiva sätt folkmordet planeras gör detta ohyggliga kammarspel till en chockerande nagelbitare.

Wannsee 1942

Betyg 4

Regi: Matti Geschonneck

Manus: Magnus Vattrodt, Paul Mommertz

I rollerna: Philipp Hochmair, Maxilmilian Brückner, Godehard Giese, Lili Fichtner m fl

Biopremiär: 20 januari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecension

Mer i ämnet