• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En formatstvist kring Tusen år till julafton rasar. Foto: TT

Tvist kan sätta stopp för SVT:s succéjulkalender

Uppdaterad
Publicerad

2015 års julkalender Tusen år till julafton kommer aldrig mer att kunna visas eller ges ut på dvd, enligt uppgifter till Kulturnyheterna. Det handlar om en tvist om ett format, mellan Sony och SVT.

”Det är forskning som går förlorad”, säger Karin af Klintberg, regissör.

Förra årets julkalender Tusen år till julafton, som följer en familj genom historien, är den mest sedda julkalendern genom tiderna.

Nu har dock en formatstvist mellan Sony och SVT satt käppar i hjulet för julkalenderns framtida öde, och programmen riskerar att aldrig mer att kunna visas vare sig på SVT eller på dvd, enligt uppgifter till Kulturnyheterna.

Strid om rättigheter

Produktionsbolaget Freemantle, som nu ägs av Sony, var delaktigt i att utforma formatet till programmet Historieätarna, som visats i tre säsonger på SVT och vars programledare Lotta Lundgren och Erik Haag även spelade huvudrollerna i förra årets julkalender.

När Tusen år till julafton var slut, hävdade Sony att man även äger rättigheterna till denna serie, detta trots att det handlar om två olika program.

Formatstvisten ska nu ha resulterat i att Tusen år till julafton riskerar att aldrig kunna ges ut på dvd, repriseras, eller visas vare sig på SVT:s webb eller på UR.

”Känns jättetråkigt”

Karin af Klintberg, regissör och producent till programmet, säger till Kulturnyheterna att hon djupt beklagar tvisten.

– Vi tycker att det är jättetråkigt att den här serien som bygger på en enorm research och som verkligen kan ge kunskaper om vår historia, att den inte ska kunna visas igen eller ges ut på dvd.

Enligt Karin af Klintberg är det framförallt beklagligt att den omfattande forskning som legat bakom serien nu inte kommer att kunna användas.

– Det är tusen år av svensk historia med barnet i centrum, det är forskning som går förlorad. Den forskningen har inte gjorts tidigare. Man har inte visat barn tusen år tillbaka i tiden tidigare, och jag undrar om det kommer att göras igen.

Har efterlysts av skolor

Karin af Klintberg säger även att serien blivit mycket populär bland många lärare, som i efterhand hört av sig, då de velat använda programmen i undervisningen.

– Det är många skolor och föräldrar som har hört av sig och velat ha den här serien. Skolorna har velat använda som en del av undervisningen, så det är jättetråkigt att svenska barn inte kan ta del av den.

SVT:s kommunikationsdirektör, Sabina Rasiwala, bekräftar för Kulturnyheterna att SVT och Sony har haft en tvist, men dementerar att den fortfarande pågår.

– Vi har haft olika åsikter, och det respekterar vi så klart, och vi har nått en uppgörelse. Så nej, det pågår ingen tvist, säger hon.

”Det finns ingen tvist”

Sabina Rasiwala vill inte gå in på vad uppgörelsen består i, eller huruvida denna uppgörelse innebär att serien någonsin kommer att sändas igen. Flera källor nära produktionen som Kulturnyheterna talat med menar att programmet inte kommer sändas, men Rasiwala hävdar att SVT kan sända Tusen år till julafton i repris, eller släppa julkalendern på dvd.

– Det beslutet fattas av oss, men det ligger inte uppe just nu.

Så Sony kan inte sätta käppar i hjulet för det då?

– Inte baserat på den uppgörelse vi redan har gjort. Det beslutet fattas av oss utanför uppgörelsen.

Vad Rasiwala däremot inte vill avslöja är vad det skulle kosta för SVT, och om det är rättighetskostnaden som står i vägen för julkalenderns comeback.

Måste SVT ersätta Sony ekonomiskt om programmet ska repriseras eller släppas på DVD, och påverkar den kostnaden i så fall ett framtida beslut? 

– Det här är ett affärsavtal och därför går vi inte in på vad det innehåller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.