Den 8 maj drar årets upplaga av prestigefyllda filmfestivalen i Cannes igång. På Svenska filminstitutet i Stockholm presenterades under torsdagen det svenska bidrag som går upp på årets festival.
För i kategorin Un Certain Regard kommer filmatiseringen av John Ajvides novell Gräns i regi av Ali Abbasi tävla. Novellen handlar om tulltjänstekvinnan Tina, en kvinna som visar sig ha begåvats med ett extraordinärt luktsinne och som således kan avslöja både det ena och det andra kring de och det som vill passera färjeterminalen hon arbetar vid.
– Jag hoppas på ett riktigt blandat mottagande. Jag hoppas att vi blir utbuade och att någon kastar ägg på oss och att någon blir glad också. Jag hoppas på en riktig skandal faktiskt. Men det kanske inte blir så stor skandal som jag hoppas på, men nåt blir det tror jag, säger Ali Abbasi till Kulturnyheterna.
Skrev manus med författaren
Gräns blir Abbasis andra långfilm efter debuten med skräckfilmen Shelley från 2016. Manuset har regissören skrivit tillsammans med både Isabella Eklöf – och Ajvide Lindqvist själv.
– John har ett väldigt speciellt förhållande till det han gör. När han har gjort något vill han slänga ut det i världen och se vad som händer, säger han:
– Många skulle inte ta risken att slänga ut det på en okänd filmskapare, men det gjorde han, och det tyckte jag var fint, säger Ali Abbasi.
Sektionen som Gräns under filmfestivalen i Cannes är uttagen till är den prestigefyllda Un Certain Regard. En kategori som uppmärksammar nyskapande och ofta lite mer ”edgy” filmer.
Senast en svensk film tävlade i samma kategori var år 2014 och då var det Ruben Östlunds film Turist – som även prisades av juryn.
#tystnadtagning kommer delta
Under presskonferensen berättade också Svenska filminstitutets vd Anna Serner att representanter från det svenska skådespelaruppropet #Tystnadtagning åker ned till Cannes. Flertalet programpunkter under festivalen kommer, enligt Serner, handla om metoo-rörelsen och om hur filmvärlden nu kan vidare.
– Det är flera seminarier planerade som handlar om metoo, säger hon till Kulturnyheterna och fortsätter:
– Aktivister från hela världen håller nu på och mejlar till varandra och funderar på hur de kan genomföra manifestationer för att visa hur många de är och hur global den här rörelsen är.