Eva Hamilton om det statliga produktionsstödet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Hamilton, ordförande för Film & TV-Producenterna är en av dem som undertecknat brevet till Kulturminister Parisa Liljestrand (M). Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / SVT

Filmbranschen vill ändra regler för stöd: ”Upplevs som orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora aktörer i filmbranschen kräver att reglerna för det statliga produktionsstödet ändras för att få fler filminspelningar till Sverige.

– Systemet är formulerat så att det idag upplevs som orättvist, säger Eva Hamilton, ordförande för Film & TV-Producenterna.

I ett öppet brev till Kulturminister Paris Liljestrand (M) vädjar Eva Hamilton och flera aktörer inom filmbranschen om att kriterierna för det statliga produktionsincitamentet görs om.

Stödet på 100 miljoner delas årligen ut efter först till kvarn-principen och har enligt brevskrivarna skapat en ohållbar situation. Under våren 2024 tog pengarna slut på en minut och sju sekunder efter att ansökan öppnades.

Tillväxtverket, som administrerar stödet, har även misstänkt att filmbolag använder avancerade tekniska hjälpmedel för att få in ansökan i tid.

”Vi ifrågasätter rimligheten i detta och i ett ansökningsförfarande som förefaller kräva omfattande investeringar i IT-konsulter och tekniska hjälpmedel för att ha en chans att erhålla medel.”, skriver brevskrivarna.

– Det blir svårt att försvara ett system som går ut på att vara snabbast på tangenterna, säger Eva Hamilton.

Tjugofem filmer spelades in i Sverige

Det omtalade statliga produktionsstödet på 100 miljoner för film och tv infördes 2022 med syfte att öka filminspelningarna i Sverige. Incitamentet är utformat som en skatterabatt och finns i nästan alla länder i Europa.

Under de första två åren har tjugofem filmer fått ta del av produktionsincitament och förlagt sin inspelning i Sverige.

Eva Hamilton menar att stödet gynnar svensk film, men att budgeten för produktionsincitamentet behöver ses över och ökas till 300 miljoner.

– Då skulle pengarna räcka och det skulle inte bli en sån här panik, säger hon.

Bland undertecknarna finns flera svenska producenter, beställare och distributörer som exempelvis Sveriges Television, Film i Väst och Sveriges Filmuthyrareförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.