Två visningar av filmen Burka songs 2.0 ställdes i våras in efter hård kritik från bland annat Göteborgspostens ledarskribent Jenny Sonesson och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson (S). Organisationen Reclaim pride, som är en alternativ pridefestival, har nu visat filmen, med tillhörande panelsamtal på kulturhuset Fängelset i samband med Europride, trots uppmaningarna att ställa in.
Inte ett förbud mot filmen
Dagen innan visningen fick Reclaim Pride information av Göteborg stad om att de inte fick genomföra det tillhörande samtalet till filmvisningen, på grund av en av de medverkande personerna. Enligt Lotta Sjöberg, sektorchef för Kultur och fritid, så handlade det inte om ett förbud mot att visa filmen, inte heller handlade det om att stoppa panelsamtalet. Förbudet handlade endast om en persons medverkan, menar Lotta sjöberg.
– Beslutet togs på grunden att det rör en person, som vi bedömer aktivt inte tar ställning i linje med Göteborgs stads värdegrund, säger hon.
Uppmaningarna att ställa in till trots, valde arrangörerna att genomföra samtalet som planerat.
– Det är såklart jätteallvarligt. Vi vet inte om det kommer att bli några konsekvenser för det än, men vi ser allvarligt på detta, det är en aktion mot Göteborg stad.
Otydlig information
Organisationen Reclaim pride, menar att Göteborgs stad inte har varit tillräckligt raka i sin information om varför de har beslutat som de har gjort.
– Det känns lite som att det här är en häxjakt. Vi har inga resurser att bygga upp något försvar för detta. Det är klart att vi har övervägt konsekvenserna som det här kommer ha, samtidigt som vi vet att vi har uppbackning, både politiskt och bland andra organisationer i civilsamhället, säger en representant för organisationen, som enbart vill uttala sig som grupp, till Kulturnyheterna.
Trots all uppståndelse, är Reclaim pride nöjda med sin festival och menar att för mycket fokus och energi lades på fel sak.
– Den här festivalen blev så himla bra och uppskattad, så det är tråkigt att fokus hamnade på den här frågan istället.