I mars stängde filmfabriken i Hollywood dörrarna och majoriteten av de stora filmländerna producerar inget alls.
Producenten Nicolas Chartier vann en Oscar för filmen Hurt locker (Kathryn Bigelow) 2010. Nu beskriver han Hollywoodfilmens framtid som något avskalat, kammardrameaktigt.
– Alla leker med tanken att göra något mycket enklare nu – det är bättre om det bara är två personer i ett rum, och inget annat, säger han till nyhetsbyrån AFP:
– Kan skådespelarna kyssa varandra? Det blir inga restaurangscener, inga nattklubbar, inga folkmassescener. Man kan inte använda statister.
Hollywood kommer med andra ord se fundamentalt annorlunda ut när det som redan spelats in börjar ta slut. När de nordiska grannländerna sakteliga börjar dra i gång produktionerna finns listor med riktlinjer. Finland har bland annat avrått från kysscener.
Sverige har fortsatt
I Sverige har många inspelningar fått ställas in eller skjutas upp, men på grund av de mildare restriktionerna har Sverige blivit ett av få länder i världen som kunnat fortsätta spela in film. Tim King är produktionschef på SF Studios och har ansvar över produktioner i Norden och Storbritannien (Lasse-Maja, En man som heter Ove, Borg med flera). Han säger att nära scener ger ett visst huvudbry, men att man ska göra sitt bästa för att det inte ska märkas att framtidens filmer är inspelade under pandemin.
– Det kräver diskussioner med skådisarna och att hitta vinklar för att minimera kontakt och inte ta om scener så många gånger, säger han.
Tomt i ladorna
Majoriteten av världens biografer håller stängt, men i och med att restriktionerna sakteliga lyfts kommer fler potentiella öppningsdatum: Storbritannien och Australien – början av juli, Finland och Portugal – början av juni och Irland i mitten av augusti.
Men i en inte allt för avlägsen framtid kommer nästa möjliga kris: Filmer spelas in långt i förväg och den näst intill obefintliga produktionen kan göra sig påmind redan i år. Inom en snart framtid kan Sverige, som i viss mån hållit i gång, få en fördel, tror Tim King.
– Det finns en gigantisk efterfrågan på innehåll just nu och alldeles för lite som produceras. Så jag tror det blir en stor fördel om sex – tolv månader, säger han.