• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ortodoxa protesterar mot kostymdrama om Rysslands sista tsar

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen har det påkostade ryska kostymdramat Matilda premiär i Ryssland. En film om historien om Tsar Nikolaj II kärleksaffär med ballerinan Matilda Ksjesinkaja. Men filmen har föregåtts av mycket bråk och anses vara kontroversiell – i alla fall för många troende ortodoxa som har helgonförklarat tsaren.

Filmen Matilda är bekostad av ryska kulturdepartementet och skulle haft premiär i landet redan i mars, men både politiker och radikala ortodoxa har motsatt sig filmen eftersom den helgonförklarade tsaren visas med en älskarinna.

Och när premiären närmar sig växer protesterna mot filmen. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om en biograf i Vladivostok som bombhotats på grund av att de visade filmen. Samt även om bilar som satts i brand i protest.

LÄS MER: Fyra gripna efter attack mot film om rysk tsar

Men hur kommer det sig då att den ryska staten inte lagt sig i mer aktivt försökt försvara en film som de själva har betalt för? En anledning kan vara ett ömsesidigt beroende mellan staten och kyrkan i Ryssland, förklarar SVT Nyheters utrikesreporter Elin Jönsson.

– Den ryska staten behöver den ryska kyrkan i en ganska vilsen tid där man inte har någon egentlig politisk ideologi, utan där har kyrkan fått gå in. Därför är det lite svårt att ”puffa ut” kyrkan när den kommer in och blandar sig i olika frågor som just kulturfrågor, säger Elin Jönsson till Kulturnyheterna.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.