filmfestival, cinemafrica, 2023, 25 år, sverige, Bravo, Burkina!, Walé Oyéjidé, Maureen Hoppers, Mam Foon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande Maureen Hoppers och festivalchefen Mam Foon i klippet ovan. Foto: Pernilla Edholm

Filmfestivalen CinemAfrica firar 25 år: ”Har inspirerat en generation afrosvenskar”

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med en svensk filmvecka i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Genom svensk-afrikanska kulturföreningars samarbeten växte sedan fram en festival som kom att bli nordens största med fokus på afrikansk film.

För drygt 25 år sedan arrangerade Olle Wästberg i samarbete med Svenska institutet en resa till en av Afrikas största filmfestivaler i huvudstaden Ouagadougou, Burkina Faso. De filmentusiaster som var med på resan inspirerades och bestämde sig för att skapa en festival hemma i Sverige.

– Under de här 25 åren har CinemAfrica gjort film från Afrika intressant och relevant men också inspirerat en stor generation afrosvenskar att gå in i filmskaparvärlden. Till exempel David Nzinga och Hawa Sanneh, säger ordförande Maureen Hoppers.

Förutom att inspirera och fungera som en kreativ plattform för den afrikanska diasporan i Sverige så har man fått en viktigt funktion i att uppdatera bilden av Afrika.

– Folk har alltid berättat våra historier åt oss, nu berättar vi till oss själva. Då får man andra nyanser, andra perspektiv och man får verkligheten, säger festivalchef Mam Foon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.