”Astrid Lindgren är ett nationalhelgon” – hör filmforskaren Kim Khavar Fahlstedt lista tre anledningar till att debatten blossat upp om nya Saltkråkan. Foto: Vi på Saltkråkan

Filmforskaren: ”Saltkråkan har blivit en del av vår nationella självbild”

Publicerad

Nyheten om att Astrid Lindgrens klassiska serie Vi på Saltkråkan skulle göras om skapade debatt.  

– Jag tror att folk reagerar så starkt på sådana här saker eftersom serier och filmer som Saltkråkan har blivit en del i en nationell självbild, säger filmforskaren Kim Khavar Fahlstedt. 

Saltkråkan har genom åren blivit mer än en tv-serie. Den har blivit något vi identifierar oss med, en viktig pusselbit i en dominerande bild av den svenska gemenskapen, menar Kim Khavar Fahlstedt. Han är postdoktor i filmvetenskap vid Stockholms universitet och forskar om hur film kan förstärka nationell och etnisk identitet. 

– För den som har vuxit upp med Saltkråkan är referensen nära till hands när man vistas i skärgården, eller när man längtar till den svenska sommaren under de mörka vintermånaderna.

”Försvinner inte”

Kim Khavar Fahlstedt drar paralleller till den debatt som blossade upp i samband med att inslag som uppfattades som kränkande klipptes bort ur tv-serien om Pippi Långstrump. 

– Pippi-serien och Saltkråkan speglar på många sätt den dominerande självbilden under tiden de gjordes. Så jag tror att det handlar om minnet av vad de har betytt en gång, och vad som riskerar att förloras, säger han och tillägger:

– Men en nyinspelning kommer ju inte att betyda att den gamla Saltkråkan försvinner.

Se när Ulf Brunnberg och Louise Edlind Friberg diskuterar nya Saltkråkan måndagen den 24 maj klockan 21:45 i SVT1, eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.