• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Filmfotografen Hoyte van Hoytema bjöds in till Sven-Harrys museum i Stockholm, för att kurera ”Here's looking at you”. Foto: TT

Filmfotografen Hoyte van Hoytema har blicken i fokus

Publicerad

Den världkände, svensk-holländske filmfotografen Hoyte van Hoytema har fått i uppdrag att kurera en fotoutställning på Sven-Harrys konstmuseum. 200 ikoniska bilder har tagit plats längs väggarna – valda utifrån åt vilket håll de avbildade personerna riktar sina blickar.

– Att jobba med blicken är för mig som att spela ett instrument, säger han till Kulturnyheterna.

Guldbaggeprisade och tidigare Oscarsnominerade Hoyte van Hoytema är hjärnan bakom bilderna i filmer som Låt den rätte komma in, Tinker, tailor, soldier spy och Dunkirk. Nu har han använt sina färdigheter med rörlig bild för att kurera en utställning med bilder från Hasselbladsstiftelsens samling, fylld av ikoniska bilder från slutet av 1800-talet fram till i dag.

– Jag insåg att vi filmfotografer använder blicken som ett verktyg för att få folk att känna olika känslor, och jag ville leka med det greppet i den här utställningen, säger han.

Blickar samspelar

Utställningen blandar nästan 200 verk av 100 fotografer, som Richard Avedon, Christer Strömholm, Rineke Dijkstra och Lars Tunbjörk, huller om buller. Det viktiga är känslan de förmedlar med sina blickar.

– När jag valde ut dem på det viset blev det inte så viktigt vem som hade tagit bilden eller ens om det är en känd eller okänd person som syns på bilden. Det viktiga är hur deras blickar samspelar med de som besöker utställningen, säger Hoyte van Hoytema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.