Sven Nykvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmfotografen Sven Nykvist belönades med en Oscar för bästa foto för Viskningar och rop (1974) och Fanny och Alexander (1984). Foto: SVT

Filmfotoläraren om svenska Emmysuccén: ”Vi har ett självförtroende”

Publicerad

Det nordiska ljuset, Sven Nykvist och den svenska ödmjukheten är kanske några anledningar till att det just nu våras för svenska filmfotografer.

– Vi har en massa bra svenska filmer och väldigt många bra svenska filmfotografer. Det är klart att det genererar mera, säger Anders Bohman, lärare i filmfoto.

De svenska filmfotograferna Sophia Olsson och Martin Ahlgren är båda nominerade till en Emmy i samma kategori – bästa foto i entimmesserie. I våras prisades den svenskbaserade, nederländske filmfotografen Hoyte van Hoytema för sitt arbete i filmen Oppenheimer och 2017 belönades Linus Sandgren med samma Oscar för fotot i La la land.

– Det går fantastiskt bra för svenska filmfotografer, säger Anders Bohman som är lärare i filmfoto vid Stockholms konstnärliga högskola. Enligt honom handlar den svenska filmfotosuccén till viss del om det nordiska ljuset.

Oscarsgalan 2024

– Vi har solen som går upp högt, solen som går långsamt ner. Jag tror att det har lärt oss att använda det befintliga ljuset på ett sätt som är väldigt viktigt, säger han och fortsätter:

– Vi har ett självförtroende. Vi har en massa bra svenska filmer och väldigt många bra svenska filmfotografer. Det är klart att det genererar mera, säger han.

Lär sig kommunicera visioner

Anders Bohman menar också att Sveriges avstånd till Hollywood, och i synnerhet Hollywoodresurser, har varit en fördel för svenska filmfotografer.

– Eftersom vi inte har lika mycket resurser i Sverige som internationellt så måste vi kommunicera våra visioner till alla i teamet. Klarar vi inte av det då blir det inte en bra film. När vi går ut med de kunskaperna internationellt och framför våra visioner på ett ödmjukt sätt, då kanske vi lyckas bättre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2024

Mer i ämnet