Saudiarabisk trollfabrik i The dissident. Foto: Nonstop Entertainment

Filmrecension: The dissident – en dokumentär som gör dig mörkrädd

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentaristen Bryan Fogels film om mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi är en ruskig upplevelse. Kristoffer Viita blir mörkrädd av The dissident.

Mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi 2018 är en historia som ständigt utvecklas. President Joe Biden bestämde nyligen att USA inte ska åtala, sanktionera eller förbjuda den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman (MBS) från inresa i USA.

Detta trots att CIA:s senaste rapport berättat det alla redan kände till, att MBS med största sannolikhet orkestrerat det brutala mordet på Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Filmrecension

Dokumentären The Dissident tar slut innan Biden kommit till makten, och det hade behövts en uppdatering kring USA:s nya geopolitiska schackspel, och den återkommande krocken mellan ”amerikanska ideal” och amerikanska intressen. Och kanske ytterligare en halvtimme om Sveriges affärsrelation till Saudierna.

Visserligen påminns vi genom nyhetsklipp om Donald Trumps ömma känslor för de saudiska kungligheterna och expresidentens ovilja att tro på uppgifterna omkring Khashoggis mord.

Enligt Washington post, där Khashoggi var skribent, har Joe Biden nu också gett Muhammed bin Salman ett ”Free murder pass”.

Journalisten Jamal Khashoggi hade börjat ge röst för mer kritiska ideér till kungadömets brist på demokrati innan han gick i självvald exil 2017. Det var efter en livslång gärning i den saudiarabiska regimens tjänst, där han fungerat som landets röst i internationella medier.

I sin exil började han rapportera om Saudiarabien för The Washington Post, och han hjälpte andra dissidenter, som Omar Abdulaziz, som flytt Saudiarabien till Kanada. Dokumentären berättar hur han och Khashoggi använde simkort från Kanada för att skapa en motståndsrörelse mot den trollfabrik som Saudiarabiens kronprins skapat för att driva landets propaganda på twitter.

The Dissident är en ruskig upplevelse. Den djupdyker i utredningen som visar hur bödlar flygs in för att lura Khashoggi, som de kallar ”offerdjuret”, i Istanbuls konsulat. Ljudinspelningar och chattar visar hur gärningsmännen ska ha styckat och bränt upp Khashoggis kropp. Sedan lyckas dödspatrullen flyga ut ur landet på ett privatplan.

Parallellt med den turkiska polisutredningen, som får förstärkning av FN:s oberoende utredare, gör filmen en detaljerad analys av kronprinsen MBS till synes gränslösa makt i både i den fysiska och digitala världen. MBS whatsapp-chat med Jeff Bezoz kunde exempelvis användas för att spionera på Amazon-pampens telefon.

Det är lite som om kungligheterna från Game of Thrones haft hackers.

Dokumentärfilmaren Bryan Fogel, som tidigare skildrat doping på toppnivå i Icarus, utforskar så många lager som möjligt under den två timmar långa speltiden: journalister och dissidenters ökade utsatthet runt om i världen, falsk moralism och korrupta politiker. Fogler kanske inte uppnår en komplett analys, men den fakta han har är känslig nog för att göra en mörkrädd.  

The dissident

Betyg: 3

Regi: Bryan Fogel

Manus: Bryan Fogel, Mark Monroe

Med: Omar Abdulaziz, John O Brennan, Fatih Oke m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecension

Mer i ämnet