I Sverige har kritiken mot synlig rökning nyligen riktats mot bland andra Håkan Hellström. Popmusikern blev utskälld av antirökningsrörelsen då han blossade sig genom musikvideon till låten ”River en vacker dröm”. Ett av argumenten mot Hellströms rökning var att han är en förebild för unga.
Samband med filmen
Nu visar en brittisk studie från Bristol University att rökning på film och samma aktivitet i verkligheten kan ha ett samband, just hos den unga publiken. Det skriver BBC News.
Forskarna har intervjuat 5.000 15-åringar, kring de 360 populäraste biofilmerna som visades mellan 2001 och 2005. I urvalet finns bland annat ”Spiderman-”, ”Bridget Jones-” och ”The Matrix”-filmer, som alla visar rökning i rutan.
”Ett rakt samband”
De ungdomar som hade sett flest filmer med rökning i, visade sig vara 73% mer benägna att testa rökning och 50% mer benägna att röka regelbundet, än de som hade sett färre av filmerna.
Med tanke på att ungdomar med rökande föräldrar löper större risk att börja, drog forskarna även bort sådana testpersoner från resultatet. Då visade statistiken att ungdomarna som sett mest rökfilm hade 32% mer benägenhet att röka, än andra.
Åldersgräns debatteras
Forskningsledaren Dr Andrea Waylen är säker på sitt resultat:
– Vi såg ett rakt samband mellan ungdomsrökning och antal filmer de hade sett som visade rökning, säger hon till BBC News.
Waylen tror att rökningen skulle minska bland brittiska ungdomar ifall filmer som visar rökning fick en åldersgräns på 18 år. Det tror inte rökningsförespråkarna i föreningen Forest.
– Det är helt onödigt. Var händer härnäst? Borde regeringen märka om filmer som visar tjocka personer också, ifall de är dåliga förebilder? säger direktören Simon Clark till BBC News.
Rebecka Ljung/Kulturnyheterna