När Kulturnyheterna träffar Martin Hägglund har boken precis kommit från tryckeriet och han är på strålande humör. Han bor till vardags i New York och är litteraturprofessor på anrika amerikanska universitetet Yale. Redan när han fick tjänsten 2014 var det en riktig skräll, då han inte genomgått de annars obligatoriska åren som lärare där. Sedan dess har framgångarna blivit fler. Idag kallas Martin Hägglund för en ledstjärna för den amerikanska vänstern. Själv tror han att uppmärksamheten hänger ihop med tiden vi lever i.
– Idag finns en stor känsla i USA av att vi är i kris och när vi är i kris så öppnar sig de grundläggande frågorna om vårt liv, säger Martin Hägglund.
Refererar till Knausgård och Marx
Boken Vårt enda liv behandlar livets stora ämnen och en kärnfråga är hur vi människor förvaltar vår tid. Bokens undertitel är ”sekulär tro och andlig frihet”, och han blandar referenser från både Karl Ove Knausgård, Martin Luther King och Karl Marx. Martin Hägglund utvecklar även tankarna om att tiden, och hur varje människa fördelar den, är hjärtat i vår frihet.
– När saker inte bara rullar på, utan det är djupa strukturella problem i samhället som visar sig, till exempel klimatförändringar, då blir vi mer filosofiska just för att vi inte kan låta det rulla på. Jag ser det som filosofins uppgift är att tillhandahålla djupare resurser i de frågorna, säger Martin Hägglund.
Mötts av kritik i konservativa kretsar
I Sverige är Martin Hägglund hittills mest känd för sitt sommarprat från augusti i år. Men han har också fått hård kritik från konservativt håll, både internationellt och i Sverige. Tankesmedjan Timbro har bland annat kallat tankarna i hans bok ”maoism på syra”.
– Första instinkten är ”nej de har missförstått mig” men sedan kanske jag tänker att jag inte uttryckte mig på rätt sätt. Hela min livsnerv är att svara på de här frågorna, så det är en dygd jag försöker kultivera, säger Hägglund.