Fjordmans blogg citeras flera gånger i AndersBehring Breiviks manifest och nämns som en av hans stora ideologiskainspirationskällor.
Texten i Bergens Tidene är utformad som en recension av denantirasistiska antologin ”Motgift” där norska akademiker analyserar och bemöter punkt för punkt i Anders Behring Breiviks manifest.
I texten skriver Peder Jensen bland annat attmålet med Jihad är att skapa ett världsomfattande islamskt herravälde och att ”mångamuslimers uppfattning om vad som utgör angrepp och vad som utgör försvar ärradikalt annorlunda än våra”.
– Han är en del av en extrem politisk rörelsesom vill få bort muslimer från Europa. Det är ingen slump att Breivikinspirerades av Fjordman, säger Daniel Poohl som är chefredaktör för Expo.
Viktigt med båda sidor
Bergens Tidene är den största dagstidningen i Norge utanför Oslo och ägs av företaget Media Norge. Tor Olav Mørseth är utvecklingsredaktör på Bergens Tidene och tillfälligtansvarig utgivare.
- När vi fick in texten tyckte vi att den innehöll intressant informationoch önskade sätta den i tryck.
Iartikeln så skriver Peder Jensen att syftet med jihad är att breda ut islamsktherravälde över hela världen, och att många muslimers begrepp om vad som ärattack eller försvar är ”radikalt annorlunda mot våra” utan att det här bemöts.Är det oproblematiskt?
– Det här ska läsas som ett läsarinlägg, ochläsarinlägg behöver inte granskas på samma sätt. Det som står där får stå förhans mening, det här är inte tidningens åsikt.
Hade nikunnat trycka den här texten med samma formuleringar om det hade handlat omjudar och inte muslimer?
– Alla inlagor som kommer till tryck hos osshar vi gått igenom och tagit ställning till att detta kan vi försvara. Vad somkan tryckas och inte värderas från gång till gång. Vi tycker att det är viktigt att visa att dehär åsikterna finns och de finns oavsett om vi trycker det eller inte. Därförtycker vi att det är viktigt att publicera det och öppna till en debatt,snarare än att låtsas om som att det inte existerar, säger Tor Olav Mørseth.
”Effektsökeri”
– Alla tidningar har rätt att göra egna redaktionella val, men jag ser intepoängen. Det är lika befängt som att låta nazister recensera antirasistiskaböcker. Det låter som omdömeslöst effektsökeri, säger Daniel Poohl.