Klas Granström, chefredaktör Expressen. Rättegång Tove-fallet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Expressens chefredaktör Klas Granström förklarar sin publicering med det stora allmänintresset. Foto: SVT

Flera medier publicerade namn och bild på 19-åring som frias för mord

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde i april en 19-åring för mord på Tove i Vetlanda, varpå flera medier bild- och namnpublicerade den åtalade.

Nu frias hon från mord i hovrätten.

– Det finns ingen koppling mellan publicistiken och de juridiska besluten, så jag tycker att det har varit rätt att jobba som vi har gjort, säger Klas Granström, chefredaktör på Expressen.

För lite mer än ett år sedan försvann 21-åriga Tove i Vetlanda. Hon hittades död i början av november och två unga kvinnor dömdes därefter i tingsrätten för mord.

Den yngre av dessa kvinnor, 19-åringen, friades idag för mord i hovrätten. Hennes straff blev istället fängelse i ett år och sex månader för grovt gravfridsbrott.

Publicerats i flera medier

Under året som gått har de unga kvinnornas namn och bild publicerats i flera medier, bland annat Göteborgs-Posten, Dagens nyheter, Aftonbladet och Expressen.

Expressens chefredaktör Klas Granström försvarar bild och namnpubliceringen – trots att den yngre kvinnan nu är friad från mord.

– Det är ett väldigt uppmärksammat och stort fall som har engagerat hela landet. Det är ovanligt på flera sätt och har skapat ett väldigt stort intresse hos alla läsare och tittare, säger han till Kulturnyheterna.

– Frias man för mord så behöver ju det också framkomma. Så det tycker jag är det viktigaste här och nu, att man fortsätter att rapportera så tydligt som möjligt.

Riskerar publicitetsskada

Flera medier har valt att inte namnpublicera, däribland SVT som tidigare hänvisat till att fallet inte varit rättsligt avslutat och att de rör sig om två unga tidigare ostraffade personer, med familjer som påverkas av ett utpekande.

Likaså SvD, tidningens ansvarig utgivare Martin Ahlquist har tidigare skrivit att allmänintresset inte väger upp publicitetsskadan, och nämner de utpekades ålder och omsorg till offrets anhöriga som viktiga faktorer att väga in.

Den äldre morddömda kvinnan i tingsrätten, 20-åringen, fick både morddomen och domen om grovt gravfridbrott fastställd i hovrätten – men straffet sänks från livstid till 16 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.