Ett barn spelade Fortnite tre timmar om dagen i två år. Nu stämmer föräldrarna spelbolaget Epic Games. Arkivbild. Foto: Lise Åserud/TT

Föräldrar larmar om spelberoende barn – stämmer Fortnites tillverkare

Uppdaterad
Publicerad

Enligt föräldrar i Kanada lider deras barn av spelberoende. Nu har en domare i Quebec beslutat att gå vidare med en stämning mot spelföretaget Epic Games som står bakom bakom spelet Fortnite.

Den kanadensiske domaren Sylvain Lussier har godkänt en stämningsansökan från föräldrar som menar att deras barn blivit beroende av nätspelet Fortnite.

Domaren i Quebec fattade beslutet efter att ha lyssnat till argument från tre föräldrar som beskriver hur deras barn fått symtom på ”allvarligt beroende” efter att ha spelat Fortnite, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Ett av barnen ska ha spelat minst tre timmar om dagen under två år och slutat sova och äta.

Tillverkaren har inte kommenterat

Stämningen riktas mot speltillverkaren Epic Games som ännu inte kommenterat saken, rapporterar nyhetsbyrån Canadian Press.

Domaren framhåller att Världshälso­organisa­tio­nen redan 2018 slog fast att spelmissbruk är en sjukdom. Visserligen har amerikanska psykiatriker efterfrågat mer forskning och WHO:s deklaration har heller inte blivit officiellt erkänd i Quebec, men domaren anser ändå att det finns grund för stämningen.

Inte heller tobakens skadeverkningar erkändes över en natt, framhåller Sylvain Lussier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.