NMR:s närvaro väcker starka reaktioner – men få bojkottar

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Visby väcker starka känslor. Men till skillnad från fallet med bokmässan i Göteborg har bojkottrösterna varit spridda och inte lika högljudda. Författaren och journalisten Per Wirtén är en av få som bojkottar, medan Mina Dennert, grundare av föreningen ”Jag är här”, tror på motsatt strategi.

– Jag tycker att det jag har att säga är så mycket viktigare än det de har att komma med, säger Mina Dennert som grundat föreningen ”Jag är här” som arbetar mot näthat, till Kulturnyheterna.

Hon menar att det finns ett symboliskt värde i att inte stanna hemma när Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är på politikerveckan.

– De som inte ställer upp på det öppna samhälle vi har ska flytta på sig – inte vi andra. Vi har en jätteviktig roll att spela, säger hon.

Gör skillnad på NMR och Nya tider

Men inte alla håller med. Författaren och journalisten Per Wirtén stannar hemma i år. Bokmässan ska han till, men NMR:s närvaro i Almedalen kan han inte acceptera. Han förvånas över att inte bojkottrörelsen är större.

– Situationen i Almedalen är mycket allvarligare än den i Göteborg. När det gäller bokmässan har jag bestämt att åka dit och jag tycker att bojkottrörelsen har fel. Men i Almedalen är det en helt annan, mycket allvarligare fråga. Där handlar det inte om en tidning som har obehagliga eller inskränkta åsikter utan om en rörelse som faktiskt använder våld, säger han:

– Släpps sådana in i den här typen av demokratiska sammanhang så vill inte jag vara med. Det är märkligt att inte fler reagerar likadant.

Efterlyser politisk diskussion

Oavsett om man väljer att bojkotta eller närvara, väcker Nordiska motståndsrörelsens närvaro på politikerveckan frågor om vad demokrati egentligen betyder i praktiken. Dessa frågor är något som många menar bör hanteras av riksdagspartierna.

Riksteatern och Svenska filminstitutet har till exempel i en debattartikel efterlyst ett generellt förbud av organisationer som NMR, med stöd i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

– FN tycker faktiskt att vi ska förbjuda diskriminerande partier och organisationer. Det har vi påpekat men sen har vi absolut inte tänkt bojkotta, utan nu har vi gett dem det utrymme som vi tycker att de förtjänar och sen tänker vi prata om de saker vi tycker är viktiga, säger Anna Serner, VD för Svenska filminstitutet till Kulturnyheterna.

Hon menar att det är de politiska partiernas ansvar att diskutera hur olika aktörer ska förhålla sig till att antidemokratiska organisationer vill ta plats i demokratiska rum.

– Hur ska vi förhålla oss till den här typen av främlingsfientliga organisationer som har ett tydligt syfte att vara rasdiskriminerande? Vi vet ju att det inte är tillåtet enligt FN konventionen, så det är ett samtal jag saknar på politisk nivå, säger Anna Serner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.